Chrupiące gofry fot. Adobe Stock

Chrupiące gofry domowe - przepis na idealne ciasto

Sekretem chrupiących gofrów jest dobrze ubita piana z białek i stopniowe dodawanie przesianych składników. Możesz wykonać przepis na gofry bezglutenowe. Tłumaczymy, jakie są najczęstsze błędy, z powodu których gofry nie wychodzą chrupiące.
Weronika Kwaśniak / 06.04.2020 11:43
Chrupiące gofry fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Chrupiące gofry - przepis podstawowy
  2. Jakie dodatki do gofrów
  3. Dlaczego gofry nie wyrastają
  4. Co robić, aby gofry nie przyklejały się do gofrownicy

Chrupiące gofry - przepis podstawowy

Skupiając się na tradycyjnym, prawidłowym przepisie na chrupiące gofry musimy pamiętać o odpowiednich proporcjach składników dodawanych stopniowo. Tajemnicą dobrze wypieczonych, lekkich gofrów jest ubicie białek na sztywną pianę - muszą być w temperaturze pokojowej. 

Nie spiesz się też z dodawaniem mąki - postaraj się ją przesiać i stopniowo wprowadzać do masy. Zamiast oleju możesz dodać roztopione masło - koniecznie musi być dobrej jakości. Ostudź je przed dodaniem do masy. Z tego przepisu na ciasto na gofry wyjdzie ok. 12 sztuk.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 szczypty soli,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • dodatki do gofrów według upodobań: polewa czekoladowa, owoce, posypki.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz sól.
  2. Sypkie składniki wymieszaj dokładnie. Dodaj do nich żółtka i wymieszaj mikserem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu, dodaj do ciasta na gofry. Zmiksuj ponownie na gładką masę, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą.
  4. Ciasto na gofry możesz teraz odstawić na 15-20 minut. Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez 3-5 minut.
  5. Po upieczeniu posyp gofry cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami.

    Jakie dodatki do gofrów

    W zależności od sezonu chrupiące gofry podawaj z owocami: wykorzystuj owoce jagodowe, takie jak truskawki, jagody, maliny, borówki lub jeżyny. Lekkie i puszyste gofry serwuj też w asyście bitej śmietany - dobrze sprawdzą się w tandemie z owocami tropikalnymi z puszki. Dla dzieci hitem będą klasyczne gofry z nutellą i orzechami lub kajmakiem. Jeśli nie jesteś fanką słodkości, wypróbuj gofry na słono.

    Jeśli zależy ci na eliminacji klasycznej mąki, postaw na gofry bezglutenowe. Smakują podobnie jak klasyczne – należy jednak uważać, aby użyta mąka nie była za ciężka do ich przyrządzenia. Najlepszą metodą jest mieszanie kilka rodzajów: mąki kokosowej, gryczanej, ryżowej, jaglanej lub z sorgo. To nada całości puszystości i lekkości podczas wypiekania. 

    Dlaczego gofry nie wyrastają?

    Istnieje kilka podstawowych błędów przy pozornie prostym przepisie na chrupiące gofry. Oto kilka z nich:

    •  Używanie zimnych jajek prosto z lodówki. Ich niska temperatura sprawia, ze pozostałe składniki nie mogą prawidłowo wymieszać się z resztą i istnieje spore ryzyko, ze ciasto opadnie.
    • Wybieranie tłuszczu kiepskiej jakości. Masło powinna cechować spora zawartość tłuszczu. To pozwoli na lepsze związanie reszty masy oraz nada jej lepszy, kremowy smak.
    • Zbyt długie ubijanie mikserem ciasta na gofry sprawia, że wypiek będzie ciężki i gumowaty. Połącz składniki do momentu, aż znikną grudki i wtedy piecz.

    Co robić, aby gofry nie przyklejały się do gofrownicy

    • Temperatura urządzenia powinna być możliwie jak najwyższa – podczas zakupu sprzętu sprawdź jej parametry i wybierz tę, która zapewni największą moc. W przypadku tego deseru to kluczowy element do ich chrupkości i zmniejszenia ryzyka przywieralności.
    • Blaty służące do opiekania – jeżeli są z tworzywa non-stick –nie używaj dodatkowo tłuszczu - to może dodatkowo sprawić, ze ciasto się przykleja.
    • Nie otwieraj za wcześnie urządzenia. Uwalniająca się para i ciepło sprawia, że ochładzasz ciasto i przywiera do gofrownicy.

    ​Artykuł został pierwotnie opublikowany 07.03.2017.

    Inne desery i pyszności:

    Gofry czekoladowe - przepis składniki i przygotowanie
    Gofry czekoladowe - przepis składniki i przygotowanie
    Dodatki możesz dobrać według własnego uznania - my polecamy banany!
    Tagi: deser, ciasto