gofry z malinami fot. Fotolia

Jak przygotować ciasto na gofry, aby były chrupiące i puszyste? Sprawdź!

Gofry to jeden z najbardziej lubianych deserów! Można je serwować z owocami, bitą śmietaną lub polewą.
Weronika Kwaśniak / 15.05.2019 11:43
gofry z malinami fot. Fotolia

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Gofry belgijskie
  3. W wersji wytrawnej
  4. Na słodko
  5. Gofry bezglutenowe
  6. Dlaczego gofry nie wyrastają?
  7. Sposoby, aby nie przyklejały się do gofrownicy
  8. Z jakimi dodatkami serwować?

Przepis podstawowy

Składniki na 12 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 szczypty soli,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • dodatki do gofrów według upodobań: polewa czekoladowa, owoce, posypki.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz sól.
  2. Sypkie składniki wymieszaj dokładnie. Dodaj do nich żółtka i wymieszaj mikserem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu, dodaj do ciasta na gofry. Zmiksuj ponownie na gładką masę, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą.
  4. Ciasto na gofry możesz teraz odstawić na 15-20 minut. Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez 3-5 minut.
  5. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie od klasycznych różnią się przede wszystkim tym, że ciasto do ich przygotowania musi zawierać dodatek drożdży.

Składniki na 10 sztuk:

  • 210 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka,
  • 180 ml wody gazowanej,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 3 g suchych drożdży,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • łyżka cukru,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i wystudź. W dużej misce wymieszaj mleko, wodę gazowaną, cukier, sól, olejek waniliowy i żółtka.
  2. Dodaj przesianą mąkę, którą wcześniej należy wymieszać z suchymi drożdżami. Teraz dodaj wystudzone masło.
  3. Zmiksuj tak, aby ciasto na gofry nie miało grudek. Odstaw na 15-20 minut. Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj je do ciasta na gofry belgijskie, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  4. Rozgrzej gofrownicę, piecz w niej gofry przez 3-5 minut, aż będą złociste.
  5. Podawaj z cukrem pudrem, polewą czekoladową, syropem klonowym lub innymi dodatkami!

Gofry belgijskie z owocami

fot. Adobe Stock

W wersji wytrawnej

Mogą być przygotowywane z ziemniaków lub cukinii. Najczęściej podawane są z serem żółtym i szynką. Mogą posłużyć jako zamiennik ciasta na pizzę i być serwowane na styl włoski z pomidorami i mozzarellą. Smakują również na zimno z dodatkiem ryb – łososia wędzonego na zimno lub pstrąga z kremowym serkiem typu philadelphia.

Do tej pory jadłaś je tylko na słodko? Wypróbuj znakomite gofry na słono!

Na słodko

W zależności od sezonu wykorzystuj owoce jagodowe takie jak truskawki, jagody, maliny, borówki lub jeżyny. Idealne do dekoracji, jak i główny składnik. Serwowane w asyście bitej śmietany dobrze sprawdzą się również owoce tropikalne z puszki lub świeże. Dla dzieci hitem są klasyczne gofry z nutellą i orzechami lub kajmakiem z puszki.

Gofry bezglutenowe

Smakują podobnie jak klasyczne – należy jednak uważać, aby użyta mąka nie była za ciężka do ich przyrządzenia. Najlepszą metodą jest mieszanie kilka rodzajów: mąki kokosowej, gryczanej, ryżowej, jaglanej lub z sorgo. To nada całości puszystości i lekkości podczas wypiekania. Idealnym sposobem są również ubite białka, które napowietrzą masę i zapobiegną gumowatej konsystencji.

Gofry wytrawne

fot. Adobe Stock

Dlaczego gofry nie wyrastają?

Jednym z głównych problemów to używanie zimnych jajek prosto z lodówki. Ich niska temperatura sprawia, ze pozostałe składniki nie mogą prawidłowo wymieszać się z resztą i istnieje spore ryzyko, ze ciasto opadnie.

Ważny jest także użyty tłuszcz – najlepiej masło o sporej zawartości tłuszczu, które pozwoli na lepsze związanie reszty masy oraz nada jej lepszy, kremowy smak.

Zbyt długie ubijanie mikserem masy na gofry sprawia, ze tworzy się gluten, który odpowiada za gumowatość i ciężkość wypieku. Połącz składniki do momentu, aż znikną grudki i wtedy piecz.

Sposoby, aby nie przyklejały się do gofrownicy

Temperatura powinna być możliwie jak najwyższa – podczas zakupu sprzętu sprawdź jej parametry i wybierz tę, która zapewni największą moc. W przypadku tego deseru to kluczowy element do ich chrupkości i zmniejszenia ryzyka przywieralności.

 Kolejna rzecz zasługująca na uwagę to blaty służące do opiekania – jeżeli są z tworzywa non-stick –nie używaj dodatkowo tłuszczu - to może dodatkowo sprawić, ze ciasto się przykleja.

 Pozwól dokładnie wypiec się gofrom i nie otwieraj zbyt szybko urządzenia. Uwalniająca się para i ciepło sprawia, że ochładzasz ciasto i przywiera do gofrownicy.

Z jakimi dodatkami najlepiej serwować?

Redakcja Polki.pl poleca do gofrów zwłaszcza świeże owoce (maliny, jagody, truskawki, kiwi, plasterki banana lub ananasa), roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, syrop klonowy, cukier puder, wiórki kokosowe, a nawet drobno posiekane bakalie. Ciasto możesz przed pieczeniem wzbogacić dodatkiem cynamonu, kakao lub przyprawy do piernika.

Sprawdź więcej przepisów na pyszne desery!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/31.03.2018 15:57
Jeden z lepszych przepisów na gofry! Drobne błędy w opisie nie zmienią tego, że gofry wychodzą bardzo dobre.
/25.02.2018 16:21
"świetny przepis" .. jakim trzeba być idiotą aby taki przepis podawać. Same sypnie składniki + żółtka + ubita piana ? SERIO ?? a mleka i oleju nie trzeba dodawać ? .. poza tym, szklanka oleju ? no super.. tylko że gofry z taką ilością oleju to będą ciężkie i nie wyrosną na puszyste. Wpadłem tutaj zobaczyć składniki, ale po przeczytaniu procesu tworzenia gofrów sobie darowałem robić je bazie tego przepisu.. żenada
/14.09.2017 08:45
No to prawda, uwielbiam gofry pod każdą postacią! Ostatnio eksperymentuję i używam innych mąk np. mama dała mi z pełnego przemiału z polskich młynów - zrobiła i wyszły pycha :D
POKAŻ KOMENTARZE (1)