Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 15 dag mąki
Do przełożenia:
- 500 ml kremówki
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 15 dag serka homogenizowanego
- 1 łyżka żelatyny
- 50 dag ciemnych czereśni
- 10 dag cukru
- pół cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj masło, roztop w gorącej kąpieli wodnej (na parze), wystudź.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Dalej ucieraj dodając czekoladę. Wymieszaj z ubitymi białkami i przesianą mąką, przełóż do tortownicy. Piecz ok. 25 min w 190 st. C, wystudź.
- Czereśnie wydryluj. Połowę włóż do rondelka, dodaj cukier, rozgotuj. Przypraw sokiem z cytryny, dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie wody, wymieszaj, zagotuj, wystudź.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z serkiem i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto przekrój na 3 blaty. Przełóż masą owocową, owocami i bitą śmietaną. Posyp startą czekoladą, schłodź.