Tort z czereśniami - przepis

Tort z czereśniami to jedno z ciast, które najlepiej smakują tylko w sezonie na te pyszne owoce. Nie przegap więc szansy i sprawdź przepis!
/ 11.04.2013 11:41
DRUKUJ PRZEPIS
Tort z czereśniami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:  

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 15 dag mąki

Do przełożenia:

  • 500 ml kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 15 dag serka homogenizowanego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 dag ciemnych czereśni
  • 10 dag cukru
  • pół cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj masło, roztop w gorącej kąpieli wodnej (na parze), wystudź.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Dalej ucieraj dodając czekoladę. Wymieszaj z ubitymi białkami i przesianą mąką, przełóż do tortownicy. Piecz ok. 25 min w 190 st. C, wystudź.
  3. Czereśnie wydryluj. Połowę włóż do rondelka, dodaj cukier, rozgotuj. Przypraw sokiem z cytryny, dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie wody, wymieszaj, zagotuj, wystudź.
  4. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z serkiem i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto przekrój na 3 blaty. Przełóż masą owocową, owocami i bitą śmietaną. Posyp startą czekoladą, schłodź.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA