Drożdżowe oponki z owocami - przepis składniki i przygotowanie

Te drożdżowe oponki możesz też podawać z innymi owocami: np. wiśniami, malinami!
Weronika Kwaśniak / 07.07.2016 06:05
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe oponki z owocami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/8 litra mleka
  • 4 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 7,5 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • żółtko

Na lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • czereśnie lub inne owoce
Przygotowanie:

Zobacz przepis na drożdżowe oponki z owocami!

  1. Letnie mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Jajko i żółtko utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z masą jajeczną, solą, wyrośniętymi drożdżami i na koniec z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Wyrób dokładnie mikserem.
  4. Ciasto wyłóż do formy na 12 donutów i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier.
  7. Upieczone i wystudzone donuty polej dekoracyjnie lukrem i udekoruj czereśniami.

Zobacz więcej przepisów z czereśniami:

Sernik z czereśniami - przepis
Ciasto z czereśniami - 17 przepisów na desery z czereśniami
Ciasto czekoladowe z czereśniami - przepis
Tarta z czereśniami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA