Składniki:
- 2 jajka
- 17 dag mąki (pełna szklanka)
- szklanka (200 ml) białego wina lub soku z białych winogron
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 30 dag czereśni
- litr oleju do głębokiego smażenia
- łyżka mielonego cynamonu
- 7 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Owoce staraj się wydrylować ostrożnie z boku, tak by nie oderwać od nich ogonków. Zobacz przepis na czereśnie w cieście!
- Oddziel żółtka od białek, odłóż białka na bok.
- Połącz żółtka z mąką, winem lub sokiem, cukrem i solą.
- Wymieszaj starannie na gładkie ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut.
- Umyj i osusz czereśnie. Wydryluj (możesz to też ew. pominąć).
- Zrób pęczki czereśni po 3–4 sztuki, wiążąc ogonki owoców cienką nitką.
- Rozgrzej olej w głębokiej frytownicy lub głębokim rondlu.
- Ubij białka na pianę i dodaj ją do ciasta.
- Używając widelca, zanurz czereśnie pojedynczo w cieście.
- Wyjmuj i od razu kładź na olej. Smaż 2–3 minuty.
- Wyjmij czereśnie łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku.
- Wymieszaj cynamon z cukrem pudrem i posyp owoce. Podawaj na ciepło.