Jak zrobić dżem z czereśni? Idealne proporcje też na konfiturę!

Zachowaj smak lata na dłużej. Sezon na nie trwa zbyt krótko, dlatego spiesz się i przygotuj smaczne przetwory.
Weronika Kwaśniak / 03.07.2015 06:50
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić dżem z czereśni? Idealne proporcje też na konfiturę! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg czereśni, najlepiej jasnych
  • 600 g cukru
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie:

Podstawowy przepis

  1. Czereśnie umyj, pozbaw ogonków, wydryluj.
  2. Przygotuj syrop: do garnka wlej 250 ml gorącej wody, wsyp cukier i gotuj, dopóki cukier się nie rozpuści. Zbierz tworzącą się szumowinę.
  3. Gorącym syropem zalej czereśnie, ponownie zagotuj, przelej do miski i odstaw na 12 godzin.
  4. Następnego dnia zlej syrop z czereśni, zagotuj, odszumuj.
  5. Ponownie zalej owoce. Smaż 5 minut.
  6. Odszumuj, ostudź, przełóż do miseczki i odstaw na 12 godzin.
  7. Konfitury przełóż ponownie do garnka, skrop sokiem z cytryny, smaż, potrząsając rondlem.
  8. Gdy owoce staną się szkliste, zdejmij z ognia.
  9. Ostudź, potrząsając, aby czereśnie połączyły się z syropem.
  10. Ostudzone przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.

Wersja z kardamonem i cynamonem

Składniki i przygotowanie:

  1. Czerwone czereśnie dokładnie obmyj pod bieżącą wodą i przełóż do durszlaka do odsączenia.
  2. Następnie wydrąż pestki i wsyp do dużego garnka.
  3. Zasyp cukrem i jednym opakowaniem galaretki. Smaż przez około 5 godzin na wolnym ogniu.
  4. Na sam koniec dopraw cynamonem i kardamonem. Włóż masę do słoików i zakręć szczelnie przykrywką.
  5. Połóż do góry dnem do momentu aż wystygną.
  6. Możesz dodatkowo zawekować je w gorącej wodzie przez 15 minut.
  7. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Konfitura z czereśni i truskawek

Składniki i przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj syrop. Wsyp do garnka 2 kg cukru i zalej go przegotowaną wodą. Gotuj przez około 5 minut cały czas pilnując, aby nie przypalił się.
  2. Dodaj po kilogramie czereśni i truskawek. Dokładnie umyj, wydryluj, obetnij ogonki lub szypułki. Przekrój na pół lub w drobne plasterki.
  3. Włóż do garnka i gotuj do momentu, aż konfitura będzie szklista. Po 3-4 godzinach na wolnym ogniu jest idealna.

Zobacz też:
Sprawdzony dżem gruszkowy! Idealny z Klapsy lub Konferencji! Przygotuj dżem z porzeczek! Świetny do naleśników!
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/18.04.2019 19:07
Od lat robię tak wiśnie, nie ma nic lepszego.
/20.12.2016 08:38
Mi bardziej smakują powidła śliwkowe, najlepiej z czekoladą, takie z Eterno :)
/07.07.2015 14:04
zawszę robię konfitury z czereśni razem z moją babcią