Konfitura z czereśni - przepis na apetyczne przetwory

Konfitura z czereśni to tylko 3 składniki w odpowiednich proporcjach: dodaj czereśnie, cukier i sok z cytryny. Jeśli masz ochotę, użyj również kardamonu i cynamonu.
Weronika Kwaśniak / 28.05.2021 06:50
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura z czereśni - przepis na apetyczne przetwory fot. Adobe Stock, nolonely
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg czereśni,
  • 600 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie: cynamon i kardamon.
Przygotowanie:

Szukasz pomysłu na to, co zrobić z czereśni? Konfitura z czereśni to smak lata zamknięty w słoikach - chyba nikt nie oprze się tym aromatycznym, gęstym pysznościom. Przygotowania podziel na kilka dni - masa czereśniowa musi odstać, aby wydobyć z siebie głębię smaku i aromatu. 

Przepis na konfiturę z czereśni

  1. Czereśnie umyj, pozbaw ogonków, wydryluj.
  2. Przygotuj syrop: do garnka wlej 250 ml gorącej wody, wsyp cukier i gotuj, dopóki cukier się nie rozpuści. Zbierz tworzącą się szumowinę.
  3. Gorącym syropem zalej czereśnie, ponownie zagotuj, przelej do miski i odstaw masę na konfiturę z czereśni na 12 godzin.
  4. Następnego dnia zlej syrop z czereśni, zagotuj, odszumuj.
  5. Ponownie zalej owoce. Smaż 5 minut.
  6. Odszumuj, ostudź, przełóż do miseczki i odstaw konfiturę z czereśni na 12 godzin.
  7. Konfitury przełóż ponownie do garnka, skrop sokiem z cytryny, smaż, potrząsając rondlem.
  8. Gdy owoce staną się szkliste, możesz dodać do nich cynamon i kardamon (ilość według własnych upodobań smakowych). Zdejmij z ognia.
  9. Ostudź, potrząsając, aby czereśnie połączyły się z syropem.
  10. Ostudzone konfitury z czereśni przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.

Na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów z czereśni:
Ciasto z czereśniami
Nalewka z czereśni
Frużelina czereśniowa

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA