Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg czereśni,
- 600 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- opcjonalnie: cynamon i kardamon.
Przygotowanie:
Szukasz pomysłu na to, co zrobić z czereśni? Konfitura z czereśni to smak lata zamknięty w słoikach - chyba nikt nie oprze się tym aromatycznym, gęstym pysznościom. Przygotowania podziel na kilka dni - masa czereśniowa musi odstać, aby wydobyć z siebie głębię smaku i aromatu.
Przepis na konfiturę z czereśni
- Czereśnie umyj, pozbaw ogonków, wydryluj.
- Przygotuj syrop: do garnka wlej 250 ml gorącej wody, wsyp cukier i gotuj, dopóki cukier się nie rozpuści. Zbierz tworzącą się szumowinę.
- Gorącym syropem zalej czereśnie, ponownie zagotuj, przelej do miski i odstaw masę na konfiturę z czereśni na 12 godzin.
- Następnego dnia zlej syrop z czereśni, zagotuj, odszumuj.
- Ponownie zalej owoce. Smaż 5 minut.
- Odszumuj, ostudź, przełóż do miseczki i odstaw konfiturę z czereśni na 12 godzin.
- Konfitury przełóż ponownie do garnka, skrop sokiem z cytryny, smaż, potrząsając rondlem.
- Gdy owoce staną się szkliste, możesz dodać do nich cynamon i kardamon (ilość według własnych upodobań smakowych). Zdejmij z ognia.
- Ostudź, potrząsając, aby czereśnie połączyły się z syropem.
- Ostudzone konfitury z czereśni przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.
Na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów z czereśni:
Ciasto z czereśniami
Nalewka z czereśni
Frużelina czereśniowa