Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag twardych czereśni
- 6 łyżek brązowego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 1/2 szklanki płynnej kremówki
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 20 dag mąki
- 8 dag masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na clafoutis z czereśniami!
- Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj.
- Posyp 2 łyżkami cukru, odstaw na godzinę.
- Jajka za pomocą trzepaczki lub końcówek miksera ubij z pozostałym cukrem, skórką startą z cytryny, dwoma rodzajami śmietany, mąką i stopionym masłem.
- Foremkę o wymiarach 19 na 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto.
- Na wierzchu rozłóż czereśnie razem z powstałym sosem.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp około 190 stopni C.
- Piecz około 35-40 minut, aż wierzch ciasta zrobi się złocisty.
- Najlepiej podawać na ciepło.