Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg czereśni
- pół szklanki miodu, najlepiej akacjowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- migdały
Przygotowanie:
Zobacz przepis na konfiturę z czereśni!
- Czereśnie umyj dokładnie, osącz na durszlaku.
- Usuń ogonki i pestki.
- Owoce wrzuć do rondla, dodaj miód i sok z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu, aż sok w połączeniu z miodem zgęstnieje.
- Pod koniec gotowania dodaj migdały pokrojone w słupki i mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody.
- Gorącą masę owocową nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
Zobacz więcej przepisów z czereśniami:
Sernik z czereśniami - przepis
Ciasto z czereśniami - 17 przepisów na desery z czereśniami
Ciasto czekoladowe z czereśniami - przepis
Tarta z czereśniami - przepis