Reklama
Ilość porcji: 3
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyźki cukru
Reklama

polewa czereśniowa:

  • 3 szklanki wydrylowanych czereśni
  • półtorej szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Reklama
  1. Zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę.
  2. Podgrzej śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dolej mleko z żelatyną i dobrze wymieszaj.
  3. Przelej deser do małych foremek lub salaterek i pozostaw do wystygnięcia. Gdy panna cotta będzie zimna, wstaw do lodówki na noc.
  4. Wymieszaj w rondelku wydrylowane czereśnie z cukrem i odstaw na ok. 4 godziny aż czereśnie puszczą sok. Po tym czasie wstaw na średni ogień i gotuj przez ok. 30 minut. Dodaj aromat waniliowy i sok z cytryn. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki.
  5. Następnego dnia namocz foremki przez moment w miseczce z gorącą wodą, aby panna cotta ładnie odeszła od ścianek, przełóż deser na talerzyki deserowe i ozdób łyżką polewy czereśniowej.
Reklama
Reklama
Reklama