Liczba porcji: 3
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyźki cukru
polewa czereśniowa:
- 3 szklanki wydrylowanych czereśni
- półtorej szklanki cukru
- sok z 2 cytryn
- kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę.
- Podgrzej śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dolej mleko z żelatyną i dobrze wymieszaj.
- Przelej deser do małych foremek lub salaterek i pozostaw do wystygnięcia. Gdy panna cotta będzie zimna, wstaw do lodówki na noc.
- Wymieszaj w rondelku wydrylowane czereśnie z cukrem i odstaw na ok. 4 godziny aż czereśnie puszczą sok. Po tym czasie wstaw na średni ogień i gotuj przez ok. 30 minut. Dodaj aromat waniliowy i sok z cytryn. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki.
- Następnego dnia namocz foremki przez moment w miseczce z gorącą wodą, aby panna cotta ładnie odeszła od ścianek, przełóż deser na talerzyki deserowe i ozdób łyżką polewy czereśniowej.