Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 70 dag twardych czereśni
- masło do formy
- szczypta mielonego cynamonu
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag otrąb, np. żytnich
- 6 łyżek cukru
- 10 dag masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na czereśnie pod kruszonką!
- Czereśnie dokładnie umyj, wydryluj, osącz.
- Niewielką foremkę (najlepiej ceramiczną, żaroodporną) wysmaruj masłem.
- Ułóż w niej owoce, oprósz cynamonem.
- Z mąki, otrąb, cukru i masła przygotuj kruszonkę.
- W palcach formuj niewielkie grudki ciasta, posyp nimi przygotowane owoce.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
- Włóż do niego formę z deserem, piecz około 45 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
- Crumble podawaj na ciepło, np. z sosem waniliowym, lodami śmietankowymi lub waniliowymi.