Szukasz idealnego ciasta na lato? Nie da się ukryć, że podczas najcieplejszej pory roku, nasze menu różni się znacznie od tego zimowego. Chętnie sięgamy też po lżejsze desery, a szczególnie popularne są te z dodatkiem owoców sezonowych. Koniecznie zerknij do naszych zbiorów przepisów:
- ciasta z truskawkami z galaretką,
- najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia,
- ciasta z rabarbarem i truskawkami,
- tanie ciasta z truskawkami,
- ciasta z truskawkami bez pieczenia.
W poniższej książce kucharskiej znajdziesz jednak jeszcze więcej unikalnych przepisów na ciasta na lato.
Spis treści:
Rolada z bitą śmietaną i dżemem
Składniki na biszkopt:
- 80 g cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 100 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka.
Na krem:
- 3 łyżki cukru,
- 5 łyżek żelatyny,
- 500 g śmietany kremówki,
- słoiczek dżemu - smak według upodobań.
Na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady,
- kilka łyżek mleka.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania ciasta biszkoptowego. Białka ubij na sztywna pianę. W osobnej misce utrzyj żółtka razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Delikatnie wmieszaj masę do białek. Powoli dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj odrobiną tłuszczu, wysyp bułką tartą. Rozsmaruj masę. Piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach C. Ciepłe ciasto po wyjęciu z piekarnika nakryj ściereczką, zwiń w roladę.
- Aby przygotować krem, żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijaj, aż będzie sztywna. Dodaj żelatynę i cukier, zmiksuj krótko.
- Rozłóż delikatnie biszkoptową roladę. Wysmaruj blat dżemem. Następnie rozsmaruj na nim krem. Delikatnie zwiń ciasną roladę, owiń folią. Odstaw na godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotuj polewę czekoladową - rozpuść tabliczkę w garnuszku, dodając kilka łyżek mleka. Oblej roladę polewą.
fot. Rolada z bitą śmietaną i dżemem/Adobe Stock, dolphy_tv
Ciasto jogurtowe z malinami
To pyszne ciasto na lato świetnie smakuje też z dodatkiem innych owoców sezonowych - np. borówek amerykańskich.
Składniki:
- 3 jajka,
- szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 200 g malin.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Pozostaw odrobinę mąki, aby obtoczyć w niej maliny - dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku.
- Do drugiej miski wybij jajka, zmiksuj je z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do jajek powoli wmiksuj jogurt. Potem powoli dodaj olej, krótko zmiksuj. Dodaj wymieszaną z proszkiem mąkę, zmiksuj.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem.
- Ciasto wylej do blaszki. Na wierzchu poukładaj maliny, lekko je wciskając.
- Piecz przez 45 minut w 180 stopniach C.
fot. Ciasto jogurtowe z malinami/Adobe Stock, dolphy_tv
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Wśród ciast na lato zdecydowanie prym wiedzie sernik na zimno. My proponujemy przygotowanie go w wersji czekoladowej.
Składniki:
- 300 g herbatników, najlepiej czekoladowych,
- 150 g masła,
- 1 kg twarogu na sernik,
- szklanka cukru pudru,
- 500 g czekolady,
- 2 łyżki oleju,
- opcjonalnie: owoce sezonowe, np. wiśnie,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ciastka bardzo drobno pokrusz. Masło roztop i wymieszaj z okruchami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wylep na dnie masą z ciastek. Odstaw do lodówki, aby schłodzić.
- W tym czasie przygotuj masę sernikową. Twaróg włóż do dużej miski. Wymieszaj z cukrem pudrem.
- 400 g czekolady roztop w rondelku. Dodaj powoli do sera, cały czas mieszając.
- Na ciasteczkowy spód możesz teraz wyłożyć owoce, jeśli chcesz ich użyć - np. obtoczone w mące wiśnie pozbawione pestek albo borówki amerykańskie.
- Wyłóż masę serowo-czekoladową.
- Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu, sernik czekoladowy oblej polewą. 100 g czekolady rozpuść razem z olejem. Powstałą polewą oblej ciasto. Chłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc.
fot. Ciasto czekoladowe bez pieczenia/Adobe Stock, Igor Normann
Zobacz więcej przepisów na ciasta na lato: