Ciasto jogurtowe z truskawkami jest wilgotne i lekkie. Do tego placka możesz użyć właściwie dowolnych owoców - w tym przepisie kwaskowatość truskawek została zestawiona ze słodyczą gruszek. Przygotowanie jest proste, a potrzebujesz dosłownie kilku składników: mąki pszennej, cukru, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, mlecznej czekolady, gęstego jogurtu greckiego oraz jajek.
Oto składniki na ciasto jogurtowe z truskawkami według Kasi Bukowskiej:
- 1 gruszka,
- 1-2 garście truskawek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 tabliczki roztopionej białej czekolady,
- 3 jajka,
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Zacznij od przygotowania formy na placek. Wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Ciasto z truskawkami: 27 przepisów
Do miski wbij jajka, wsyp cukier zwykły i wanilinowy, długo i powoli ucieraj mikserem. Po 5 minutach masa stanie się bardzo puszysta! Dodaj jogurt i roztopioną białą czekoladę. Teraz na najniższych obrotach wszystko ponownie wymieszaj. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, całość zamieszaj szpatułką i przełóż do foremki. Gruszkę obierz i drobno pokrój. Truskawki pozbaw szypułek i rozłóż na cieście, dołóż kawałki gruszki. Ciasto jogurtowe jest delikatne, więc owoców nie może być zbyt dużo.
Ciasto jogurtowe z truskawkami piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.