Morele są najtańsze i najsmaczniejsze w lipcu oraz sierpniu. Warto wykorzystać je wtedy do przyrządzenia pysznego ciasta. Jedzenie tych owoców jest zalecane ze względu na ich dobroczynne właściwości. Mają one zbawienny wpływ na skórę, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, fosfor, jod, magnez, sód, a także potas. Morele mogą być spożywane nawet przez te osoby, które pozostają na diecie odchudzającej - 100 g świeżych owoców to tylko 50 kalorii! Należy jednak zachować ostrożność w przypadku wersji suszonej. Ich kaloryczność znacznie się zwiększa i wynosi wtedy mniej więcej 280 kalorii.
Zobacz 8 innych przepisów na dania z morelami
Przepis na ciasto z morelami i pistacjami
Oto składniki na ciasto z morelami i pistacjami według przepisu Kasi Bukowskiej:
- 8-10 moreli,
- 1 pomarańcza,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki białego cukru,
- 80 g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki obranych pistacji,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- odrobina soli.
Jak zrobić ciasto z morelami i pistacjami? Rozpocznij od utarcia miękkiego masła razem z cukrem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodaj sól oraz jajka. Krótko miksuj. Do gładkiej masy dołącz olej, a potem skórkę startą z wyparzonej pomarańczy. Jeszcze tylko mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia!
Zmiksowane ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch ciasta obsyp przesiekanymi pistacjami i wyłóż przekrojonymi na połówki morelami. Ciasto z morelami i pistacjami piecz w 175 stopniach przez 30-35 minut.