Ciasta z truskawkami i galaretką to dobra opcja na wiele okazji - jako idealny dodatek do porannej kawy, wyśmienite ciasto na komunię, a także obowiązkowa pozycja w menu na imieniny w domu.
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką
Ten prosty przepis na biszkopt to gwarancja puszystego ciasta - Brytyjczycy nazywają je sponge cake. Dodatek budyniu zapewnia idealną konsystencję.
Składniki:
- 45 g mąki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 2 opakowania czerwonej galaretki,
- 800 ml wrzącej wody,
- 500-600 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Wymieszaj.
- Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną, lśniącą pianę. Dodawaj stopniowo cukier puder, nie przerywając ubijania.
- Pora na kolejny krok - stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
- Na sam koniec masę jajeczną połącz z suchymi składnikami - uwaga, miksuj tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach C.
- 2 opakowania galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki, aby lekko stężała.
- Truskawki poprzekrawaj na połówki. Poukładaj je na biszkopcie, zalej galaretką. Wstaw ciasto z truskawkami i galaretką do lodówki - najlepiej na co najmniej 8-12 godzin.
fot. Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką/Adobe Stock, Bart
Ciasta z truskawkami i galaretką w wersji sernikowej
Sernik na zimno to jeden z najpopularniejszych wariantów ciasta z truskawkami i galaretką. Jeśli chcesz, możesz dodać inne owoce sezonowe - np. borówki albo maliny.
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik,
- 200 g herbatników,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 400 g truskawek (umytych i bez szypułek),
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki żelatyny,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 330 ml śmietanki kremówki,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm - jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki bardzo drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, tak żeby powstała ciasteczkowa masa o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłóż dno tortownicy, lekko ugnieć. Wstaw do lodówki.
- Mleko zagotuj, zdejmij z ognia. Wsyp żelatynę i rozpuść ją, energicznie mieszając.
- W dużej misce umieść twaróg. Dodaj cukier wanilinowy, kremówkę i cukier puder. Wymieszaj.
- Do ciepłej i płynnej żelatyny dołóż łyżkę masy sernikowej, energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj jeszcze 2 łyżki masy serowej, znowu wymieszaj. W ten sposób zahartuj jeszcze kilka łyżek masy, następnie połącz żelatynę z resztą masy serowej.
- Wymieszaj na jednolitą masę.
- Masę serową wyłóż na schłodzony spód z ciasteczek.
- Odstaw sernik na 30-45 minut do lodówki, aby masa z żelatyną nieco zastygła.
- Po upływie wyznaczonego czasu, na ciasto wyłóż truskawki. Wierzch zalej galaretką.
- Ciasto z truskawkami i galaretką powinno teraz chłodzić się w lodówce przez 8-12 godzin.
fot. Sernik z truskawkami i galaretką/Adobe Stock, olyina
Zobacz więcej przepisów na ciasta z truskawkami i galaretką: