Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem jest naprawdę proste w przygotowaniu. Maślany placek z dodatkiem cytryny ciekawie komponuje się z lekko kwaskowatym smakiem truskawek i rabarbaru. Deser przyrządzisz z owoców, mąki, 3 jajek, szklanki cukru, szczypty soli, cytryny, proszku do pieczenia, masła, mleka i cukru wanilinowego.
Oto lista składników, które są potrzebne do przygotowania ciasta ucieranego z truskawkami i rabarbarem:
- 500 g truskawek,
- 300 g rabarbaru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1 czubata szklanka cukru,
- 1 cytryna,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g miękkiego masła,
- 4 łyżki mleka,
- 3 łyżki cukru wanilinowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem? Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodając po jednym jajku. Do masy maślano-jajecznej, dodaj teraz szczyptę soli, sok z 1/2 cytryny i całą skórkę. Ponownie zmiksuj. Teraz dosyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i dolej mleko. Ciasto ponownie wymieszaj mikserem. Przelej je do przygotowanej blaszki. Do miski wrzuć rabarbar i truskawki, które pokryj dokładnie cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną (wchłonie nadmiar wilgoci z owoców).
Owoce wyłóż na placek. Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami piecz teraz przez około 60 minut.
Zobacz więcej przepisów na ciasta z rabarbarem