Ciasta z rabarbarem i truskawkami możesz podawać na ciepło i zimno. Idealnie pasują do przedpołudniowej kawy oraz na spotkanie z bliskimi. Możesz wybrać klasyczne wypieki lub oryginalne tarty jogurtowe z soczystym sosem owocowym. Zobacz nasze propozycje na pyszne ciasta z rabarbarem i truskawkami.
Spis treści:
- Klasyczne ciasto z rabarbarem i truskawkami
- Tarta jogurtowa z truskawkami i rabarbarem
- Tarta z rabarbarem i truskawkami na ciepło
- Brioche z truskawkami i rabarbarem
Klasyczne ciasto z rabarbarem i truskawkami
Najprostszym pomysłem na przygotowanie ciasta z rabarbarem i truskawkami, jest upieczenie tradycyjnego wypieku z kruszonką. To idealny deser na wiosenne i letnie popołudnia.
Składniki:
- 5 żółtek i 5 białek,
- ¾ szklanki cukru,
- 250 g roztopionego masła (opcjonalnie może być margaryna),
- 250-270 g mąki pszennej,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- opakowanie (16 g) cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g truskawek,
- 250 g rabarbaru,
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Truskawki i rabarbar umyj i osusz. Z truskawek usuń szypułki, a następnie przekrój część na połówki, a część na ćwiartki. Rabarbar pokrój na małe kawałki (ok. 2 cm). Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną masę. Kiedy będą już gotowe, stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem wanilinowym i miksuj dalej.
- Po chwili zacznij stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Do masy jajecznej wlej rozpuszczone masło (nie może być zbyt ciepłe) i delikatnie wymieszaj. Masa nie może zbytnio opaść. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, cały czas lekko mieszając silikonową szpatułką.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną tłuszczu. Na wierzchu ułóż truskawki i rabarbar. Posyp owoce odrobiną mąki i włóż do piekarnika. Piecz ok. godziny do suchego patyczka.
- Przed podaniem posyp ciasto z rabarbarem i truskawkami, przesianym cukrem pudrem.
fot. Ciasta z rabarbarem i truskawkami: klasyczne ciasto/Adobe Stock, B. G. Photography
Tarta jogurtowa z truskawkami i rabarbarem
Tartę możesz podać na ciepło lub zimno. W tej propozycji połączysz smak klasycznej, kruchej tarty i sernika na zimno. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy niesamowity!
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 200 g rabarbaru,
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g mocno schłodzonego masła,
- 80 g cukru,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 1 żółtko,
- 5 łyżeczek żelatyny + 1 łyżeczka,
- 100 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki (ok. 2 cm każdy). Jogurt wyjmij z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w drobną kosteczkę masło oraz cukier. Powoli zagnieć ciasto, dolewając łyżkę lub dwie wody. Ciasto musi być jednolite, ale dość kruche.
- Następnie owiń je w folię i odstaw do lodówki na ok. 30 minut, a piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Po 30 minutach przełóż ciasto z lodówki do formy na tartę. Możesz je najpierw rozwałkować lub wgniatać bezpośrednio do formy. Dno ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika.
- Piecz ok. 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni, a następnie odstaw do wychłodzenia.
- Przygotuj masę. W gorącej wodzie rozpuść 5 łyżek żelatyny i odstaw do lekkiego wystudzenia. Jogurt wymieszaj z cukrem, a następnie ostrożnie wlej ciepłą wodę z żelatyną. Uważaj, aby jogurt się nie zważył.
- Wylej masę na gotowe ciasto i włóż do lodówki, aby lekko stężało z wierzchu.
- Rabarbar wrzuć do garnka lub patelni i podsmażaj na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i puści się sok. Całość ma mieć postać dżemu lub kisielu. Możesz dodawać odrobinę wody, aby owoce nie przywierały do dna.
- Gotową masę zostaw do lekkiego wystudzenia – nie może być gorąca. Następnie dodaj łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę rabarbarową wyłóż na wierzch tarty i ułóż kawałki truskawek. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Ciasta z rabarbarem i truskawkami: tarta jogurtowa/Adobe Stock, fahrwasser
Tarta z rabarbarem i truskawkami na ciepło
Jeśli wolisz tarty na ciepło, sięgnij po tę idealnie kruchą propozycję z owocową masą w środku. Ciasta z truskawkami i rabarbarem na ciepło, sprawdzają się podczas wiosennych wieczorów z bliskimi. Pasują do kawy, cydru i świeżo wyciskanego soku.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g mocno schłodzonego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 300 g truskawek,
- 300 g rabarbaru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżki kaszy manny.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski razem z cukrem pudrem. Dodaj szczyptę soli. Masło pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć do miski. Siekaj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Powinno być jednolite, ale kruche.
- Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Piekarnik nastaw na 190 stopni, grzanie góra-dół. Truskawki i rabarbar umyj, osusz i pokrój w kawałki. Wymieszaj cukrem wanilinowym i kaszą manną.
- Ciasto wyjmij z lodówki i odkrój ok. ⅓. Włóż do piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Wyjmij z piekarnika i wyłóż na dno tarty owoce
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i ułóż na masie owocowej w kształcie szachownicy. Włóż ciasto z rabarbarem i truskawkami ponownie od piekarnika i piecz całość jeszcze 20-30 minut.
fot. Ciasta z rabarbarem i truskawkami: tarta na ciepło/Adobe Stock, Africa Studio
Brioche z truskawkami i rabarbarem
Brioche to maślana, śniadaniowa bułeczka, popularna w szczególności we Włoszech i Francji. Zwykle podaje się ją z gęstym sosem, np. orzechowym, ale doskonale sprawdzi się także w towarzystwie truskawek i rabarbaru.
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 250 g rabarbaru,
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant),
- 100 ml ciepłego mleka + łyżka do posmarowania,
- 400 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 50 g cukru pudru,
- 3 jajka + jedno żółtko,
- szczypta soli,
- 170 g miękkiego masła.
Sposób przygotowania:
- To ciasto potrzebuje nocowania w lodówce, dlatego zarezerwuj na nie czas w ciągu dwóch dni.
- Przygotuj rozczyn: do ciepłego mleka wkrusz drożdże oraz wsyp łyżeczkę cukru pudru. Wymieszaj i zasyp całość łyżką mąki. Odstaw na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier puder, sól i gotowy rozczyn. Miksuj na wolnych obrotach albo wymieszaj silikonową szpatułką.
- Stopniowo wbijaj po jednym jajku i wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. W czasie wyrabiania stopniowo dodawaj kawałki masła i wyrabiaj dalej. Gotowe ciasto ma być gładkie i lśniące.
- Przykryj miskę z ciastem folią i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij ciasto na stolnicę, posyp odrobiną mąki i jeszcze chwilę zagniataj. Zostaw na ok. godzinę, aby się zagrzało.
- W tym czasie owoce umyj, usuń liście i szypułki, a następnie pokrój – truskawki na połówki, a rabarbar w kawałki.
- Ciasto podziel na równe części, uformuj kulki i włóż je do formy ciasno obok siebie. Jeśli się nie dotykają, pozostaw je na ok. godzinę, aż wyrosną. Następnie pokryj wierzch roztrzepanym żółtkiem i mlekiem, następnie ułóż owoce.
- Piecz w 180 stopniach ok. 30 minut. Gotowe ciasto z rabarbarem i truskawkami ma być złote.
fot. Ciasta z rabarbarem i truskawkami: brioche/Adobe Stock, Dar1930
Czytaj także:
Przetwory z rabarbaru
Fit ciasto z truskawkami