Kasia Gotuje z Polki.pl - Odwrócone ciasto ananasowe

Odwrócone ciasto ananasowe to doskonały pomysł na deser. Spód wykonany z owoców skarmelizuje się, tworząc słodką skorupkę z wierzchu. Sprawdzi się na każdej imprezie karnawałowej! Możesz wykorzystać również inne owoce z puszki - brzoskwinie lub tropikalne.
Sylwia Kazimierczuk / 16.01.2018 12:53

Odwrócone ciasto ananasowe według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na odwrócone ciasto ananasowe:

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • puszka ananasa
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z ananasa z puszki
  • skórka otarta z jednej cytryny i połowa wyciśniętego soku

Jak zrobić odwrócone ciasto ananasowe?

Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem na białą i puszystą masę za pomocą miksera. Formę do ciasta wysmarowujemy równomiernie przygotowaną masą. Na wierzch układamy plasterki ananasa. Miękkie masło ucieramy z jajkami i brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy syrop z ananasa, skórkę otarta z cytryny oraz sok. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy masę na kawałkach ananasa. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu ciasto studzimy i odwracamy do góry dnem. Tak przygotowany deser idealnie sprawdzi się podczas karnawału.

Polecamy!

Sprawdź przepisy na ciasta z owocami! Zobacz, jak zrobić idealne faworki!

Redakcja poleca

REKLAMA