Odwrócone ciasto ananasowe według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na odwrócone ciasto ananasowe:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g brązowego cukru
- puszka ananasa
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu z ananasa z puszki
- skórka otarta z jednej cytryny i połowa wyciśniętego soku
Jak zrobić odwrócone ciasto ananasowe?
Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem na białą i puszystą masę za pomocą miksera. Formę do ciasta wysmarowujemy równomiernie przygotowaną masą. Na wierzch układamy plasterki ananasa. Miękkie masło ucieramy z jajkami i brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy syrop z ananasa, skórkę otarta z cytryny oraz sok. Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy masę na kawałkach ananasa. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu ciasto studzimy i odwracamy do góry dnem. Tak przygotowany deser idealnie sprawdzi się podczas karnawału.
Polecamy!
Sprawdź przepisy na ciasta z owocami! Zobacz, jak zrobić idealne faworki!