Ciasto snickers bez pieczenia wykonasz z gotowych półproduktów: na herbatnikach i z masy kajmakowej, którą kupisz w sklepie. Nie powinno ci to zająć więcej, niż 45 minut.
Pamiętaj, że ciasta bez pieczenia wymagają dobrego schłodzenia. Przetestuj też sernik oreo na spodzie z ciastek czy pyszne rafaello bez pieczenia.
Składniki:
Ciasto i masa:
- 1 l mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 600-700 g herbatników maślanych,
- puszka masy kajmakowej,
- 200 g miękkiego masła,
- pół szklanki orzeszków ziemnych (prażonych i solonych),
- 150 g masła orzechowego,
- pół szklanki cukru.
Polewa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- ćwierć szklanki gęstej śmietany kremówki,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i gładką masę.
- Do masy stopniowo dodawaj ostudzony budyń i miksuj do utworzenia jednolitej konsystencji.
- Masło orzechowe oraz masę kajmakową dodaj do pozostałych składników i ucieraj na wolnych obrotach.
- Blachę 25x30 wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim herbatniki. Na nich wyłóż cienką warstwę masy (ok. 0,5 cm) i czynność powtarzaj kilkakrotnie. Ostatnia warstwa to masa.
- Wierzch ciasta obsyp siekanymi orzechami ziemnymi.
- W międzyczasie przygotowuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodaj masło i wymieszaj. Na koniec dodaj śmietankę, wymieszaj i pokryj masą ciasto. Schłódź w lodówce - najlepiej przez noc.
Zobacz też: Słodki powiew świeżości: sernik nowojorski
Sernik Oreo na spodzie z ciastek