Najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia są szybkie i bardzo łatwe do przyrządzenia, idealne dla każdego, kto z daleka omija piekarnik, szczególnie w ciepłe dni. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów. Bazą ciast niewymagających pieczenia są zazwyczaj herbatniki lub biszkopty, ale można również zastosować gotowe spody biszkoptowe, a nawet... słone krakersy. Na spód formy do pieczenia wykłada się drobne biszkopty lub herbatniki bez dodatków smakowych, całość zalewa przygotowaną masą, bądź kremem i już mamy pyszny deser. Pół godziny i najsmaczniejsze ciasto bez pieczenia gotowe!
Spis treści:
- Tiramisu bez pieczenia
- Deser jabłkowy bez pieczenia (a la szarlotka)
- Sernik na zimno
- Ciasto 3 Bit bez pieczenia
- Rafaello na krakersach
- Kremówka bez pieczenia
Tiramisu bez pieczenia
Tiramisu to jedno z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia. Chociaż w klasycznej wersji trzeba do niego dodać brandy, z powodzeniem możesz pominąć ten dodatek.
Składniki:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
- 500 g serka mascarpone,
- 400 g kremówki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 filiżanki espresso,
- kieliszek brandy,
- gorzkie kakao.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj espresso, aby wystygło, dodaj brandy.
- W międzyczasie wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem.
- Na sztywno ubij śmietanę kremówkę.
- Dodaj ubitą śmietanę do serka i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i układaj pierwszą warstwę biszkoptów.
- Każdy nasącz w espresso z brandy, ale dosłownie przez sekundę, żeby nie były zbyt mokre. Gdy jedna warstwa będzie już ułożona, wyłóż połowę masy.
- Na to kolejna warstwę biszkoptów i znów rozprowadź masę.
- Całość posyp kakao. Włóż do lodówki na kilka godzin.
fot. Tiramisu bez pieczenia/Adobe Stock, fascinadora
Deser jabłkowy bez pieczenia (a la szarlotka)
Składniki:
- okrągłe biszkopty,
- mus jabłkowy (duży słoik),
- 1 l kremówki,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 4 śmietan-fixy.
Sposób przygotowania:
- Foremkę wyłóż biszkoptami, na to wyłóż połowę musu jabłkowego, ponownie ułóż warstwę biszkoptów i resztę musu.
- Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
- Wyłóż na ciasto, wstaw do lodówki.
Sernik na zimno
Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 300 g cukru pudru,
- 30 g żelatyny,
- 1/2 szklanki zimnej wody,
- szklanka wybranych owoców,
- galaretka,
- 300 g herbatników,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki drobno pokrusz, masło roztop w rondelku. Wymieszaj herbatniki z masłem, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, dno wylep masą herbatnikową. Odstaw do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotuj masę serową.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, odstaw do napęcznienia. Podgrzej ją na niewielkim ogniu w taki sposób, żeby się nie zagotowała.
- Kremówkę ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder, krótko ubijaj.
- Łyżkę powstałej masy dodaj do żelatyny. Dokładnie wymieszaj, a potem przelej całość do masy śmietanowej, znowu zmiksuj. Wszystko razem wymieszaj z twarogiem.
- Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki co najmniej na 4-6 godzin.
- Potem na serniku poukładaj ulubione owoce (możesz też je pominąć, sernik będzie pyszny również z samą galaretką). Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko wystudzoną, tężejącą, wylej na ciasto. Znowu schładzaj w lodówce, aż galaretka będzie sztywna.
fot. Sernik bez pieczenia/Adobe Stock, Real Moment
Ciasto 3 Bit bez pieczenia
3 Bit to chyba najpopularniejsze, a przy tym najsmaczniejsze ciasto bez pieczenia. Sprawdzi się jako ciasto na komunię, a także wtedy, gdy organizujesz imieniny w domu.
Składniki:
- herbatniki.
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (najlepiej bez cukru),
- 500 ml mleka,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 2 łyżki cukru (drobnego).
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany 30% (kremówki),
- 1/4 szklanki cukru pudru.
Masa toffi:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.
- polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę, włóż do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym, gotuj na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny.
- Budynie ugotuj, schłodź. Masło ucieraj z cukrem na gładką, puszystą masę, dodaj budyń.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Na blaszce posmarowanej tłuszczem układaj składniki w następującej kolejności: herbatniki, masę budyniową, herbatniki, masę toffi, herbatniki, bitą śmietanę.
- Wierzch polej polewą czekoladową lub ewentualnie posyp kakao.
- Chłodź w lodówce przez ok. 3 godziny.
fot. Ciasto 3 Bit/Adobe Stock, dusiowa
Rafaello na krakersach
Składniki:
- 2 paczki krakersów,
- 3 paczki wiórków kokosowych (każda 100g),
- 1 litr mleka,
- 1 kostka masła 250g,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, żółtka, cukier waniliowy i cukier kryształ rozmieszaj w 1/2 l zimnego mleka.
- Pozostałe 1/2 l mleka zagotuj, dodaj zimną masę mleczną i ponownie zagotuj, stale mieszając. Wystudź.
- Masło utrzyj i do niego dodawaj po trochu zimną masę budyniową.
- Następnie wsyp 2 paczki wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj.
- Na dno formy do pieczenia ułóż krakersy, na to masę, czynność powtarzaj aż do wykończenia składników, ostatnia warstwa, wierzchnia to masa kokosowa.
- Posyp wierzch pozostałą paczką wiórków kokosowych.
Kremówka bez pieczenia na krakersach
Chociaż napoleonkę, zwaną również kremówką, przygotowuje się klasycznie na podpieczonym cieście francuskim, możesz znacznie przyspieszyć sobie przygotowania. Zamiast uruchamiać piekarnik, lepiej sięgnij po paczkę krakersów - wbrew pozorom, to będzie ciekawe połączenie smakowe.
Składniki:
- 4 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1 kostka masła,
- 1 budyń śmietankowy,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- krakersy.
Sposób przygotowania:
- 4 szklanki mleka ze szklanką cukru pudru zagotuj, dodaj masło i cukier waniliowy.
- Gdy całość będzie się gotować, dodaj pozostałą szklankę mleka, budyń, żółtka i mąkę.
- Energicznie wszystko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Gdy masa ostygnie, zmiksuj mikserem.
- Na dno formy do pieczenia ułóż krakersy, na to wyłóż masę i przykryj pozostałymi krakersami. Posyp cukrem pudrem.
fot. Napoleonka/Adobe Stock, Mitch
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 11.03.2013 przez Sylwię Mikołajczak na zlecenie Edipresse
Zobacz jeszcze więcej przepisów na najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia: