Tiramisu fot. Adobe Stock

Pyszne ciasta bez pieczenia

Są szybkie i bardzo łatwe do przyrządzenia, idealne dla każdego, kto z daleka omija piekarnik. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia na biszkoptach, na herbatnikach i na krakersach.
/ 11.03.2013 08:49
Tiramisu fot. Adobe Stock

Są szybkie i bardzo łatwe do przyrządzenia, idealne dla każdego, kto z daleka omija piekarnik. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów.

Bazą ciast nie wymagających pieczenia są zazwyczaj herbatniki lub biszkopty, ale można również zastosować gotowe spody biszkoptowe a nawet słone krakersy. Na spód formy do pieczenia wykłada się drobne biszkopty lub herbatniki bez dodatków smakowych, całość zalewa przygotowaną masą, bądź kremem i już mamy pyszny deser. Pół godziny i gotowe!

Czytaj też: Jak przygotować spody do ciast bez pieczenia?

Poniżej znajdziecie wiele ciekawych, prostych przepisów na ciasta bez pieczenia, a wśród z nich znane wszystkim i lubiane serniki na zimno, tiramisu, rafaello oraz 3 bitt:

 

Ciasta bez pieczenia na biszkoptach

Tiramisu

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 filiżanki espresso
  • kieliszek brandy
  • gorzkie kakao

Pyszne ciasta bez pieczenia

Sposób przygotowania:

Przegotowujemy espresso, aby wystygło, dodajemy brandy. W między czasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Na sztywno ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ubitą śmietanę do serka i bardzo delikatnie mieszamy.

Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Każdy nasączamy w espresso z brandy, ale dosłownie przez sekundę, żeby nie były zbyt mokre. Gdy jedna warstwa będzie już ułożona, kładziemy połowę masy. Na to kolejna warstwę biszkoptów i znów rozprowadzamy masę. Całość posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Tort bez pieczenia

Składniki:

  • 35 dag biszkoptów,
  • masło do formy.

Masa:

  • 2 żółtka,
  • 2 dag (1 łyżka) mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 25 dag masła roślinnego,
  • 13 dag masła,
  • 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
  • olejek waniliowy.

Poncz:

  • 1 szklanka wody i 1 kieliszek rumu lub kilka kropli olejku rumowego.

Sposób przygotowania:

Żółtka rozetrzeć z mąką, dolewając stopniowo 34 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlewać do niego masę żółtkową dokładnie mieszając i krótko gotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu. Budyń ostudzić.

Utrzeć w makutrze obydwa rodzaje masła z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Do masła dodawać porcjami budyń, ubijając masę trzepaczką lub robotem, aż do otrzymania pulchnego kremu. Uformować tort.

Przygotować poncz ze szklanki zimnej wody i kieliszka rumu lub kilkunastu kropli olejku rumowego. Biszkopty nasączyć ponczem, maczając je szybko z obydwu stron. Ułożyć je warstwami w dużej tortownicy posmarowanej masłem, równomiernie przekładając kremem.

Tort udekorować owocami świeżymi lub mrożonymi konfiturami, orzechami itp. Gotowy wstawić do lodówki.

Szarlotka z bitą śmietaną bez pieczenia

Składniki:

  • krągłe biszkopty,
  • mus jabłkowy (duży słoik)
  • 1 l kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 śmietanfixy

Sposób przygotowania:

Foremkę wyłożyć biszkoptami, na to wyłożyć połowę musu jabłkowego, ponownie ułożyć warstwę biszkoptów i resztę musu. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixami, wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki.

 

Ciasta bez pieczenia na herbatnikach

Sernik na zimno

Składniki:

  • 75 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 kostki masła
  • 4 opakowania galaretek o kontrastowych barwach
  • 3 łyżki cukru
  • herbatniki do wyłożenia dna tortownicy

Pyszne ciasta bez pieczenia

Sposób przygotowania:

Ser i masło podzielić na 3 części. W 3 naczyniach rozpuścić po 1 galaretce zmniejszając o połowę ilość wody (względem tej podanej na opakowaniu) i dodając do każdej o 1 łyżkę stołową cukru więcej niż w przepisie galaretki.

Do miksera włożyć rozmiękczoną porcję masła i jedną porcję sera. Miksować wlewając cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę.

Na wyłożone herbatnikami dno tortownicy wylać przygotowaną masę i odstawić do lodówki aby stężało. Podobnie postąpić z pozostałymi dwoma galaretkami, pamiętając aby wylewać je na dobrze stężałą poprzednią warstwę. Na wierzch wylać samą galaretkę.

Ciasto 3 bitt

Składniki:

  • herbatniki

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (najlepiej bez cukru)
  • 500 ml mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru (drobnego)

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany 30% (kremówki)
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Masa toffi

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz.

Budynie ugotować, schłodzić. Masło ucierać z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać budyń.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na blaszce posmarowanej tłuszczem układać składniki w następującej kolejności:herbatniki, masę budyniową, herbatniki, masę toffi, herbatniki, bitą śmietanę. Wierzch polać polewą czekoladową. Chłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.

 

Ciasta bez pieczenia na krakersach

Rafaello na krakersach

Składniki:

  • 2 paczki krakersów
  • 3 paczki wiórków kokosowych (każda 100g)
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła 250g
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Mąkę, żółtka, cukier waniliowy i cukier kryształ rozmieszać w 1/2 l zimnego mleka. Pozostałe 1/2 l mleka zagotować, dodać zimną masę mleczną i ponownie zagotować, stale mieszając. Wystudzić.

Masło utrzeć i do niego dodawać po trochu zimną masę budyniową. Następnie wsypać 2 paczki wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać.

Na dno formy do pieczenia ułożyć krakersy, na to masa, czynność powtórzyć aż do wykończenia składników, ostatnia warstwa, wierzchnia to masa kokosowa. Posypać na wierzch pozostałą paczką wiórków kokosowych.

Kremówka na krakersach

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 zółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • krakersy

Pyszne ciasta bez pieczenia

Sposób przygotowania:

Cztery szklanki mleka z szklanką cukru pudru zagotować, dodać masło i cukier waniliowy. Gdy całość będzie się gotować dodać pozostałą szklankę mleka, budyń, żółtka i mąkę. Energicznie wszystko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Gdy masa ostygnie zmiksować mikserem. Na dno formy do pieczenia ułożyć krakersy, na to wyłożyć masę i przykryć pozostałymi krakersami. Posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia w artykule: Depositphotos

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/15.01.2019 12:37
Kremówka na krakersach - to zdjęcie to oszustwo, przecież to z daleka widać , że to nie krakersy.
/19.03.2016 16:45
Przeważnie to np tiramisu bo nie trzeba piec, możesz też pójść na łatwizne i kupić biszkopt :) i nie pieczesz ciasta wtedy, do tego jakaś masa typu taka z helio, bita śmietana owoce i ciasto gotowe.