Ciasta z truskawkami bez pieczenia to prawdziwy hit późnej wiosny i wczesnego lata - w końcu to wtedy możemy się cieszyć sezonem na truskawki. Nie ma się co oszukiwać - chociaż te ciasta z powodzeniem można przyrządzić z mrożonych owoców, to jednak ich smak nie jest tak niepowtarzalny, a konsystencja też będzie zostawiać wiele do życzenia.
Spis treści:
- Truskawkowa pianka bez pieczenia
- Tiramisu truskawkowe bez pieczenia
- Sernik truskawkowy bez pieczenia
Truskawkowa pianka bez pieczenia
To chyba najsmaczniejsze ciasto bez pieczenia, które skradnie serca najmłodszych. Ma konsystencję lekkiej chmurki.
Składniki:
- 300 g herbatników,
- 150 g masła,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- szklanka śmietany kremówki,
- 400-500 g truskawek.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalej 50 ml wody i odstaw na 10-15 minut.
- Gdy napęcznieje, podgrzewaj ją na małym ogniu, aż się rozpuści. Uważaj jednak, aby jej nie zagotować.
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek, osusz.
- Zmiksuj truskawki z jogurtem, sokiem z cytryny, a także cukrem pudrem. Powoli wmieszaj przestudzoną żelatynę.
- Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do musu truskawkowego. Wymieszaj.
- Herbatniki pokrusz drobno, wymieszaj z roztopionym masłem - masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylep masą ciasteczkową.
- Na spód z herbatników wyłóż masę truskawkową. Odstaw na noc do lodówki, aby pianka stężała. Jeśli chcesz, wierzch tego ciasta z truskawkami bez pieczenia możesz udekorować np. kawałkami truskawek.
fot. Pianka truskawkowa bez pieczenia/Adobe Stock, Tatyana Nazatin
Tiramisu truskawkowe bez pieczenia
Składniki:
- 500 g mascarpone,
- 3 żółtka,
- 400 g truskawek,
- 1 paczka podłużnych biszkoptów,
- łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kakao.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek, osusz.
- Gotowe truskawki zmiksuj, podgrzej, rozpuść w nich żelatynę.
- Następnie masę truskawkową wystudź.
- W międzyczasie żółtka ubij z cukrem pudrem. Do drugiej miski wyłóż mascarpone. Ucieraj go mikserem, powoli dodając masę z żółtek.
- Gdy mus truskawkowy wystygnie, maczaj w nim biszkopty.
- Dno formy o wymiarach 24 cm x 15 cm wykładaj namoczonymi biszkoptami. Gdy będą ułożone, wylej resztę musu.
- Na biszkopty wyłóż teraz 1/2 masy mascarpone. Potem znowu ułóż warstwę biszkoptów, namoczonych wcześniej w truskawkach. Na biszkopty wyłóż resztę kremu. Tiramisu schładzaj w lodówce.
- Jeśli chcesz aby tiramisu wyglądało bardziej dekoracyjnie, boki formy również możesz wyłożyć biszkoptami, aby stworzyć ozdobny "płotek".
fot. Tiramisu truskawkowe/Adobe Stock, galiyahassan
Sernik truskawkowy bez pieczenia
Możemy bez pudła stwierdzić, że to chyba najpopularniejsze ciasto z truskawkami bez pieczenia. Sernik na zimno świetnie smakuje też w towarzystwie innych owoców - np. borówek lub malin.
Składniki:
- 4 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- 6 łyżek zimnej wody,
- 400 g truskawek,
- 1 galaretka.
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Odstaw na 10-15 minut, by napęczniała. Potem podgrzej na niewielkim ogniu, ale uważaj aby jej nie zagotować. Zdejmij z ognia, przestudź.
- Serki, cukier wanilinowy i cukier puder włóż do dużej miski. Zmiksuj. Do wystudzonej, płynnej żelatyny, dodaj łyżkę masy. Wymieszaj. Zabieloną żelatynę dodaj powoli do masy serowej. Zmiksuj.
- Masę serową wylej do tortownicy. Wstaw do lodówki, by masa lekko stężała.
- W tym czasie truskawki umyj i osusz, pozbaw szypułek, pokrój na kawałki. Poukładaj na serniku, zalej galaretką. Odstaw ponownie do lodówki do stężenia, tym razem na całą noc.
fot. Sernik z truskawkami bez pieczenia/Adobe Stock, GOStock
Zobacz więcej przepisów na ciasta z truskawkami bez pieczenia: