Agrest to nieco zapomniany owoc, zdecydowanie powinien jednak wrócić do łask. Ma on nieocenione właściwości - to naturalna pomoc w walce z zaparciami, wspomaga procesy trawienne, a przy okazji... apetyt. Jedzenie agrestu pomaga obniżyć poziom cholesterolu, usprawnić krążenie krwi, a także działa moczopędnie (więc oczyszcza organizm z toksyn). 100 g agrestu to tylko 45 kalorii! Ten owoc zdecydowanie powinien znowu stać się popularny!
Przepis na ciasto z agrestem
Jeden z pomysłów na wykorzystanie zielonych kuleczek to przygotowanie pysznego ciasta. Pomysł Kasi Bukowskiej jest w iście amerykańskim stylu - odwracany placek zawiera też karmel.
Oto składniki na ciasto z agrestem:
- 400-500 g agrestu
Na karmel:
- 150 g cukru,
- 50 g masła,
- pomarańcza
Na ciasto:
- 200 g mąki,
- 170 g brązowego cukru,
- odrobina soli,
- 125 ml maślanki lub kefiru,
- 90 g miękkiego masła,
- 2 dużych jajek,
- 2 łyżek cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia.
Jak zrobić ciasto z agrestem? Rozpocznij od przygotowania karmelu do owoców. Na patelnię wsyp cukier i zetrzyj skórkę z pomarańczy. Pozwól, aby cukier się rozpuścił i dodaj masło. Karmel przemieszaj z owocami.
Zobacz też 10 przepisów z agrestem
Do miski wrzuć miękkie masło, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, wsyp odrobinę soli i ucieraj na puszystą masę. Dodaj jajka, zmiksuj. Teraz dołącz proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj. Wrzuć połowę mąki i połowę maślanki, miksuj. Dodaj resztę maślanki i mąki, znowu wymieszaj. Owoce z karmelem włóż na dno tortownicy obsypanej bułką tartą i wysmarowanej masłem. Na owoce przelej masę. Ciasto z agrestem piecz 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Gdy wypiek "odpocznie", odwróć placek - Kasia Bukowska na filmiku pokazuje, jak zrobić to jednym, sprawnym ruchem!
Zobacz więcej kulinarnych video