Jak zrobić najlepszą babkę na oleju? Zrób w wersji bez jajek lub z owocami!

Jak zrobić najlepszą babkę na oleju? Zrób w wersji bez jajek lub z owocami! fot. Adobe Stock
Jest prosta w przygotowaniu i wymaga niewielu składników. Zobacz, jak zrobić babkę na oleju w kilku prostych krokach!
Sylwia Kazimierczuk / 04.07.2019 16:32
Jak zrobić najlepszą babkę na oleju? Zrób w wersji bez jajek lub z owocami! fot. Adobe Stock

Babka na oleju bez jajek

Składniki:

  • 300g mąki
  • 150g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250ml wody
  • 50ml oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej i połącz razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Dosyp cukier i zmiksuj razem z olejem. Cienką strużką wlej wodę i całość odstaw na parę minut.
  3. Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
  5. Udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

W wersji bez mąki ziemniaczanej

Składniki:

  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy lub z aromatem migdałowym
  • 200ml mleka
  • 50ml oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i połącz dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij na sztywno razem z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Połącz obie masy i delikatnie wlej olej i mleko do całości.
  3. Masę wlej do formy wyłożonej tłuszczem i oprószonej mąką.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  5. Oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową.

Z owocami

Składniki:

  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • borówki
  • cukier waniliowy
  • 250ml mleka
  • 50ml oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij na sztywno razem z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Wlej mleko o olej. Obie masy dokładnie połącz i wsyp borówki lub inne owoce jagodowe.
  3. Jeżeli nie chcesz, aby opadły na dno, wystarczy, że oprószysz je mąką.
  4. Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
  5. Piecz babkę wielkanocną w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

Co zrobić, żeby babka była puszysta?

Istnieje kilka zasad, dzięki którym twoja babka na święta zawsze będzie idealna:

  1. Miksuj składniki w odpowiedniej kolejności, łącz suche składniki osobno i to samo rób z mokrymi, aby nie doprowadzić do powstawania niechcianych grudek
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – jajka, masło, olej itd.
  3. Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 190 stopni Celsjusza, aby nie powstała krucha skorupka z wierzchu, a zakalec w środku.
  4. Jeżeli nie jesteś pewna, zawsze odważaj składniki – nie polegaj jedynie na miarach w szklankach. Waga kuchenna pozwoli na dokładniejsze odmierzenie mąki, mleka, cukru lub masła.

Zobacz też:
Jak zrobić idealną babkę majonezową? Sprawdź! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc tylko z nami! Zobacz!
 

Redakcja poleca

REKLAMA