Babka na oleju bez jajek
Składniki:
- 300g mąki
- 150g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 250ml wody
- 50ml oleju
Przygotowanie
- Mąkę dokładnie przesiej i połącz razem z proszkiem do pieczenia.
- Dosyp cukier i zmiksuj razem z olejem. Cienką strużką wlej wodę i całość odstaw na parę minut.
- Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
- Udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.
W wersji bez mąki ziemniaczanej
Składniki:
- 250g mąki
- 100g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- cukier waniliowy lub z aromatem migdałowym
- 200ml mleka
- 50ml oleju
Przygotowanie
- Mąkę przesiej i połącz dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij na sztywno razem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Połącz obie masy i delikatnie wlej olej i mleko do całości.
- Masę wlej do formy wyłożonej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową.
Z owocami
Składniki:
- 300g mąki
- 200g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- borówki
- cukier waniliowy
- 250ml mleka
- 50ml oleju
Przygotowanie
- Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij na sztywno razem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wlej mleko o olej. Obie masy dokładnie połącz i wsyp borówki lub inne owoce jagodowe.
- Jeżeli nie chcesz, aby opadły na dno, wystarczy, że oprószysz je mąką.
- Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Piecz babkę wielkanocną w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
Co zrobić, żeby babka była puszysta?
Istnieje kilka zasad, dzięki którym twoja babka na święta zawsze będzie idealna:
- Miksuj składniki w odpowiedniej kolejności, łącz suche składniki osobno i to samo rób z mokrymi, aby nie doprowadzić do powstawania niechcianych grudek
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – jajka, masło, olej itd.
- Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 190 stopni Celsjusza, aby nie powstała krucha skorupka z wierzchu, a zakalec w środku.
- Jeżeli nie jesteś pewna, zawsze odważaj składniki – nie polegaj jedynie na miarach w szklankach. Waga kuchenna pozwoli na dokładniejsze odmierzenie mąki, mleka, cukru lub masła.
Zobacz też:
Jak zrobić idealną babkę majonezową? Sprawdź! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc tylko z nami! Zobacz!