Babka majonezowa to idealny wypiek, który można zrobić wspólnie z dziećmi. Dzieci uwielbiają słodycze, dlatego ciasta to najczęściej ich ulubione potrawy na świątecznym stole. Wspólne przygotowanie babki wielkanocnej pozwoli dzieciom poznać tajniki tworzenia aromatycznych wypieków, a przygotowanie kolorowych figurek z masy cukrowej i dekorowanie nimi ciasta będzie wspaniałą zabawą.
To zadanie rozwinie również ich zdolności manualne i pozwoli dać upust dziecięcej wyobraźni. W moim domu na świątecznym stole gości babka majonezowa i zawsze przygotowuję ją razem z synkiem! To doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu.
Spis treści:
- Wielkanocna babka majonezowa
- Babka z majonezem siostry Anastazji
- Wielkanocna babka majonezowa Ewy Wachowicz
Wielkanocna babka majonezowa
Ten oryginalny przepis blogerki kulinarnej: www.kreatywnymokiem.pl idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Małą babeczkę możesz włożyć do święconki, a większą pokroić i ułożyć na talerzu podczas świątecznego śniadania.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka majonezu,
- 1 szklanka cukru,
- 8 jaj,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat cytrynowy, śmietankowy wedle uznania,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj majonez. Gdy się wchłonie, dosyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość lekko wymieszaj trzepaczką bądź szpatułką.
- Dodaj kilka kropel aromatu i przelej całość do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Włóż do piekarnika (190°C) na około 30 minut, piecz do suchego patyczka.
- Gdy ciasto wystygnie, wierzch babki zetnij, dzięki temu będzie ładnie i równo prezentować się na talerzu.
- Przygotuj lukier. W miseczce utrzyj cukier puder z sokiem z połowy cytryny i 1 łyżeczką wrzątku. Gotowy, jeszcze ciepły lukier spłynie pomiędzy fałdy babki, tworząc ciekawy wzór.
fot. Babka majonezowa/Adobe Stock, zi3000
Babka z majonezem siostry Anastazji
Pyszną babkę majonezową na Wielkanoc przygotujesz także z przepisu siostry Anastazji. Gotowy wypiek jest wilgotny w środku i ma intensywny cytrynowy aromat. Możesz polać babkę domowym lukrem albo sosem czekoladowym i posypać orzechami.
Składniki:
- 4 jajka w temp. pokojowej,
- 160 g majonezu
- po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej,
- 120 g cukru,
- 50 ml soku z cytryny,
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 170 stopni, a białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaj cukier zwykły i wanilinowy, cały czas miksując.
- Następnie stopniowo dodaj żółtka i miksuj, aż powstanie gładki, jednolity, jasnożółty krem.
- Odstaw masę, a do osobnej miski przesiej obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj do jajecznej masy. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub zmiksuj na niskich obrotach.
- Pod koniec miksowania dodaj sok oraz skórkę z cytryny, a także po łyżce dodawaj majonez. Cały czas miksuj lub mieszaj.
- Tak przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
fot. Babka majonezowa siostry Anastazji/Adobe Stock, nelje
Wielkanocna babka majonezowa Ewy Wachowicz
Krucha, a jednocześnie wilgotna i soczysta w środku babka wielkanocna to świetny dodatek do świątecznej kawy, ale idealnie sprawdzi się także jako słodkie pieczywo do święconki.
Składniki:
- 4 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- łyżka miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek majonezu.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, a żółtka oddziel od białek.
- Białka ubij na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
- Nie wyłączając miksera, dodawaj po jednym żółtku, a na koniec miód. Mieszaj, aż powstanie jasnożółty, jednolity krem.
- Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksuj na niskich obrotach.
- Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
- Udekoruj wedle uznania.
fot. Babka wielkanocna Ewy Wachowicz/Adobe Stock, agneskantaruk
Zobacz także inne przepisy na wielkanocną babkę: