Babka wielkanocna wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu. Dobrze jednak, jeśli będziesz mieć specjalną formę, aby uzyskać ten charakterystyczny kształt. Dostępne są formy silikonowe lub klasyczne - metalowe. Zobacz te ciekawe i sprawdzone przepisy na baby wielkanocne.
Spis treści:
Wielkanocna babka piaskowa
Baba piaskowa to jedna z najprostszych w wykonaniu i najczęściej wykorzystywanych przepisów na babkę wielkanocną. Istotne jest, aby podczas przygotowania masło było idealnie miękkie.
Dzięki temu konsystencja będzie bardziej puszysta i lepiej połączy się z resztą składników. Możesz zastąpić masło margaryną, ale najlepsze walory smakowe zyskasz przy użyciu tego pierwszego.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 180 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
- Do jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia, roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu udekoruj babkę piaskową cukrem pudrem, płynną czekoladą lub domowym lukrem.
fot. Babka piaskowa przepis/Adobe Stock, weyo
Sprawdzony przepis na wielkanocną babkę majonezową
To odmiana baby wielkanocnej również jest jedną z najczęściej wybieranych. Możesz zrobić majonez samodzielnie albo wykorzystać gotowy majonez. Babka majonezowa to propozycja dla zabieganych i szukających ciekawych metod, które pozwolą iść nieco na skróty. To wypiek, który na długo pozostaje wilgotny i można przechowywać przez około tydzień.
Składniki:
- 80 g mąki pszennej,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 5 łyżek majonezu,
- 140 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 185°C i przygotuj formę o średnicy 23 cm. Natłuść ją i obsyp bułką tartą.
- Jajka wybij do miski i dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut mikserem aż do uzyskania puszystej, jasnej masy.
- Do jajek i cukru dodaj majonez. Delikatnie mieszaj szpatułką.
- Sypkie składniki (mąki, proszek do pieczenia) wymieszaj w osobnej misce. Wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy, lekko wyrównaj, stukając formą o blat stołu, a następnie wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy się upiekło). Uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy.
- Babkę majonezową możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem cytrynowym czy czekoladowym.
fot. Przepis na babkę wielkanocną/Adobe Stock, agneskantaruk
Babka wielkanocna: wersja drożdżowa
To chyba najbardziej klasyczna wersja baby wielkanocnej, choć w ostatnich latach mniej popularna, niż np. jej piaskowa kuzynka. Do przyrządzenia możesz wykorzystać zarówno drożdże instant, jak i świeże. Ciasto może być wyrobione ręcznie lub za pomocą miksera.
Ważne, aby ciasto po wyrabianiu odpoczęło pod ściereczką przed włożeniem do formy i wypieczeniem. Tradycyjnie ta babka wielkanocna jest łączona z rodzynkami i innymi bakaliami w asyście lukrowej polewy. Należy uważać, aby nie była zbyt sucha – wystarczy dodać odpowiednią ilość żółtek.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 15g świeżych drożdży,
- 125 ml letniego mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- otarta skórka z cytryny,
- 150 g masła,
- 50 g rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Masło rozpuść i przestudź.
- Mąkę przesiej do miski.
- Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową aż do uzyskania jasnożółtej, puszystej masy.
- Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo-jajeczną.
- Cały czas miksując, wlewaj partiami masło.
- Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Przygotuj formę na babkę (dużych rozmiarów) - posmaruj ją masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
- Następnie wyrabiaj ponownie ciasto drożdżowe i włóż do foremki. Odstaw ponownie na 30 minut aż do wyrośnięcia.
- Nastaw piekarnik na 185°C.
- Do piekarnika wstaw babkę i piecz około 35-40 minut.
- Ostudzone ciasto posmaruj lukrem i np. obsyp makiem lub kolorowymi dekoracjami do ciast.
fot. Babka wielkanocna: przepis na babkę drożdżową/Adobe Stock, zi3000
Babka wielkanocna na oleju
Wielkanocna baba na oleju to szybki i łatwy przepis, a gotowa baba smakuje doskonale. Najlepiej będzie wykorzystać olej słonecznikowy.
Jeżeli chcesz, aby babka wielkanocna była bardziej puszysta, pamiętaj, aby przesiać mąkę i skrobie ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz go używać, wystarczy ubić białka jaj na sztywno.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 4 duże jajka,
- 200 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170°C i przygotuj formę na babkę o średnicy ok. 20 cm.
- Suche składniki przesiej do miski (mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia), a następnie wymieszaj.
- W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Powinna mieć jasny, biszkoptowy kolor.
- Cienką strużką wlewaj do masy jajecznej olej, cały czas miksując.
- Do mokrych składników dodaj suche i całość wymieszaj szpatułką.
- Babkę na oleju piecz 45 minut. Wyjmij po upieczeniu i poczekaj chwilę, zanim wyjmiesz ją z foremki. Udekoruj babkę wielkanocną wedle życzenia.
fot. Wielkanocna babka na oleju/Adobe Stock, Jukov studio
Wielkanocna babka marmurkowa
Marmurkowa babka wielkanocna ucierana jest na maśle lub oleju i powstaje z połączenia dwóch mas. Dzięki temu powstaje ciekawy efekt marmurka. Do białej masy dodawana jest wanilia, biała czekolada lub odrobina soku z cytryny.
W ciemnej części znajduje się rozpuszczalne kakao lub rozpuszczona tabliczka czekolady. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 180 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę z cukrem.
- Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj w osobnej misce.
- Oddziel połowę suchych składników i dodaj do nich kakao oraz połowę roztopionego tłuszczu i połowę masy jajecznej.
- Do reszty jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia oraz roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do formy wlewaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto wedle uznania. Widelcem możesz rozprowadzać kolory między sobą.
- Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz babkę wielkanocną przez ok. godzinę, do suchego patyczka.
fot. Sprawdzony przepis na baby wielkanocne/Adobe Stock, New Africa
Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak pierwotnie opublikowanego 24.03.2015.
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne babki: