babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów

Cytrynowa, piaskowa, czekoladowa, z lukrem albo bez... Którą wybierzesz?
Weronika Kwaśniak / 24.03.2015 12:35
babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Spis treści:

Babka piaskowa
Babka majonezowa
Babka drożdżowa
Babka marmurkowa
Babka na oleju
Babka wielkanocna cytrynowa
Babka dwukolorowa

Babka wielkanocna - rodzaje

Babka piaskowa

To jedna z najprostszych w wykonaniu. Istotne jest, aby podczas przygotowania, masło było idealnie miękkie. To sprawi, że podczas ubijania konsystencja będzie bardziej puszysta i lepiej połączy się z resztą składników. Należy wyważyć proporcje mąki pszennej i ziemniaczanej, które najczęściej wynoszą ¾ do 1/4. W ten sposób mamy pewność, że wypiek nie będzie zbyt suchy i sypki. Możesz zastąpić masło margaryną, ale najlepsze walory smakowe zyskasz przy użyciu tego pierwszego.

Babka majonezowa

To odmiana babki na oleju, która jest jedną z najczęściej wybieranych. Żółtka oraz olej użyte do przygotowania majonezu idealnie połączą się z mąką i cukrem. To propozycja dla zabieganych i szukających ciekawych metod, które pozwolą iść nieco na skróty. Możesz urozmaicić ją o dodatek kakao lub prostego lukru na bazie cytryny i dobrze ubitych białek. To wypiek, który na długo pozostaje wilgotny i można przechowywać przez około tydzień.

Babka drożdżowa

Klasyczny wypiek pojawiający się w polskich domach na Wielkanoc. Do przyrządzenia wykorzystywane są zarówno drożdże instant, jak i świeże. Ciasto może być wyrobione ręcznie lub za pomocą miksera lub Thermomixu. Ważne, aby odpoczęło pod ściereczką przed włożeniem do formy i wypieczeniem. Tradycyjnie jest łączona z rodzynkami i innymi bakaliami w asyście lukrowej polewy. Należy uważać, aby nie była zbyt sucha – wystarczy dodać odpowiednią ilość żółtek.

Babka marmurkowa

To ciasto ucierane na maśle lub oleju, które powstaje z połączenia dwóch mas. Do białej dodawana jest wanilia, biała czekolada lub odrobinę soku z cytryny. W ciemnej części znajduje się rozpuszczalne kakao, naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu lub rozpuszczona tabliczka czekolady. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Najlepiej wychodzi w formie na babkę, bez względu na to czy jest metalowa czy silikonowa.

Babka na oleju

Możesz wykorzystać olej słonecznikowy lub rzepakowy, chociaż ten ostatni może nieco wpłynąć na smak i zapach ciasta. Istotne, aby składniki dodawać w odpowiedniej kolejności – do suchych wlej połączone mokre i wymieszaj szpatułką, aby nie powstały grudki. Jeżeli chcesz, aby była bardziej puszysta, wystarczy przesiać mąkę i skrobie ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz go używać, wystarczy ubić białka jaj na sztywno.

Babka wielkanocna cytrynowa

Może występować w wersji na oleju, maśle lub bez dodatku jajek. Ważne jest, aby użyć naturalnego soku wyciśniętego z cytryn lub limonek, jeżeli zależy ci, aby smak był intensywny. Olejki smakowe będą jedynie imitowały prawdziwy smak. Podkręć wypiek poprzez dodatek lukru cytrynowego.

Babka dwukolorowa

Często nazywana też marmurkową, jeżeli ciasto jest w wersji biało-czarnej. Występuje też w innych kolorach, które zmodyfikujesz poprzez dodatek owocowych kiśli zamiast skrobi ziemniaczanej do babki piaskowej. Babka tulipan to jeden z dostępnych wariantów. Zamiast kiśli użyj barwników cukierniczych w proszku lub żelu, aby nadać im wyjątkowy charakter.

Zobacz 26 przepisów na babkę wielkanocną!

Zobacz inne wielkanocne przepisy:

 

Babka migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Babka migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Do dekoracji możesz dodatkowo użyć jeszcze innych bakalii!
Babka na jogurcie - przepis składniki i przygotowanie
Babka na jogurcie - przepis składniki i przygotowanie
Nasz ulubiony wypiek wielkanocny!
Babka z białą czekoladą - przepis składniki i przygotowanie
Babka z białą czekoladą - przepis składniki i przygotowanie
Udekoruj ją kandyzowaną skórką pomarańczową!
Babka ponczowa - przepis składniki i przygotowanie
Babka ponczowa - przepis składniki i przygotowanie
Z kremem cytrynowym i rodzynkami!
Babka jogurtowa na Wielkanoc
Babka jogurtowa na Wielkanoc
Wzbogacona subtelnym smakiem pomarańczy!
Babka maślana - przepis składniki i przygotowanie
Babka maślana - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna - z dodatkiem białej czekolady!
Babka drożdżowa na Wielkanoc - przepis
Babka drożdżowa na Wielkanoc - przepis
Babka drożdżowa to ciasto, które od wieków znajduje się na naszych wielkanocnych stołach. Nie może jej zabraknąć także podczas tegorocznych świąt!
Babka orzechowa z lukrem - przepis
Babka orzechowa z lukrem - przepis
Babka orzechowa z lukrem nabiera ostatecznego smaku i aromatu po upływie doby od upieczenia. Pamiętaj więc, by przygotować ją wcześniej!
Babka ponczowa - przepis
Babka ponczowa - przepis
Babka ponczowa z bitą śmietaną i ulubionymi owocami zachwyci Twoich wielkanocncyh gości. Koniecznie ją przygotuj!
Przepisy Magdy Gessler - baba ponczowa topiona
Przepisy Magdy Gessler - baba ponczowa topiona
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną babkę ponczową! Zobacz, jak ją przygotować!
Babka piaskowa z ajerkoniakiem - przepis
Babka piaskowa z ajerkoniakiem - przepis
Z rodzynkami, kolorowym lukrem, kandyzowanymi owocami i orzechami, babka piaskowa z ajerkoniakiem to królowa wielkanocnych stołów!
Babka cytrynowa - przepis
Babka cytrynowa - przepis
Zanim pomada na babce cytrynowej ostygnie, możesz obsypać ją kondyzowaną skórką pomarańczową lub orzechami.
Babka z makiem - przepis
Babka z makiem - przepis
Do babki z makiem zamiast kiślu wiśniowego można dodać pomarańczowy lub truskawkowy. Spróbuj!
Pomarańczowa baba wielkanocna - przepis
Pomarańczowa baba wielkanocna - przepis
Pomarańczowa baba wielkanocna to tradycyjne ciasto, które koniecznie musi pojawić się podczas Wielkanocy!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/09.03.2016 16:06
zobaczcie, ja mam przepis na babkę wielkanocną bez cukru, huhu