babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Babka wielkanocna - 20 sprawdzonych przepisów

Idealna babka wielkanocna może mieć marmurkowy wzór, cytrynowy smak lub być upieczona na oleju. Modna jest babka majonezowa oraz piaskowa - wybierz dla siebie prosty przepis na babkę wielkanocną.
Edyta Liebert / 08.04.2020 15:50
babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Babka piaskowa
  2. Babka majonezowa
  3. Babka drożdżowa
  4. Babka marmurkowa
  5. Babka na oleju

Babka piaskowa

To jedna z najprostszych w wykonaniu przepisów na babkę wielkanocną. Istotne jest, aby podczas przygotowania, masło było idealnie miękkie. To sprawi, że podczas ubijania konsystencja będzie bardziej puszysta i lepiej połączy się z resztą składników. Możesz zastąpić masło margaryną, ale najlepsze walory smakowe zyskasz przy użyciu tego pierwszego.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. 
  2. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180”C.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  5. Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
  6. Do jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia, roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę.  Po wystudzeniu udekoruj babkę piaskową cukrem pudrem lub lukrem

Babka majonezowa

To odmiana babki na oleju, która jest jedną z najczęściej wybieranych. Żółtka oraz olej użyte do przygotowania majonezu idealnie połączą się z mąką i cukrem. To propozycja dla zabieganych i szukających ciekawych metod, które pozwolą iść nieco na skróty. Możesz urozmaicić ją o dodatek kakao lub prostego lukru na bazie cytryny i dobrze ubitych białek. To wypiek, który na długo pozostaje wilgotny i można przechowywać przez około tydzień.

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 140 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 185°C i przygotuj formę o średnicy 23 cm. Natłuść ją i obsyp bułką tartą.
  2. Jajka wybij do miski i dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut mikserem aż do uzyskania puszystej, jasnej masy. 
  3. Do jajek i cukru dodaj majonez. Delikatnie mieszaj szpatułką.
  4. Sypkie składniki (mąki, proszek do pieczenia) wymieszaj w osobnej misce. Wymieszaj.
  5. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy się upiekło). Uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy. 
  6. Babkę majonezową możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem cytrynowym czy czekoladowym.

Babka drożdżowa

Klasyczny przepis na babkę wielkanocną - do przyrządzenia wykorzystywane są zarówno drożdże instant, jak i świeże. Ciasto może być wyrobione ręcznie lub za pomocą miksera lub Thermomixu. Ważne, aby odpoczęło pod ściereczką przed włożeniem do formy i wypieczeniem. Tradycyjnie ta babka wielkanocna jest łączona z rodzynkami i innymi bakaliami w asyście lukrowej polewy. Należy uważać, aby nie była zbyt sucha – wystarczy dodać odpowiednią ilość żółtek.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 125 ml letniego mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 150 g masła,
  • 50 g rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  2. Masło rozpuść i przestudź.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową aż do uzyskania jasnożółtej, puszystej masy.
  5. Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo jajeczną.
  6. Cały czas miksując, wlewaj partiami masło. 
  7. Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj drewnianą łyżką.
  8. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  9. Przygotuj formę na babkę (dużych rozmiarów) - posmaruj ją masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
  10. Następnie wyrabiaj ponownie ciasto drożdżowe i włóż do foremki. Odstaw ponownie na 30 minut aż do wyrośnięcia. 
  11. Nastaw piekarnik na 185°C.
  12. Do piekarnika wstaw babkę i piecz około 35-40 minut.
  13. Ostudzone ciasto posmaruj lukrem i np. obsyp makiem lub kolorowymi dekoracjami do ciast.

Nie wyobrażasz sobie świąt bez babki wielkanocnej, lecz nie masz czasu na pieczenie? Wykorzystaj dostępne w pyszne pl kody.

Babka marmurkowa

To babka wielkanocna ucierana na maśle lub oleju, które powstaje z połączenia dwóch mas. Do białej dodawana jest wanilia, biała czekolada lub odrobinę soku z cytryny. W ciemnej części znajduje się rozpuszczalne kakao lub rozpuszczona tabliczka czekolady. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Wypiek najlepiej wychodzi w formie na babkę, bez względu na to czy jest metalowa czy silikonowa.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 180 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. 
  2. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nastaw piekarnik na 180”C.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  5. Do białek dodawaj żółtka - jedno po drugim, cały czas mieszając.
  6. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj w osobnej misce.
  7. Oddziel połowę suchych składników i dodaj do nich kakao oraz połowę roztopionego tłuszczu i połowę masy jajecznej.
  8. Do reszty jajek przesiej obie mąki, proszek do pieczenia, roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  9. Do formy wlewaj naprzemiennie jasne i ciemne ciasto wedle uznania. Widelcem możesz rozprowadzać kolory między sobą. 
  10. Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz babkę wielkanocną przez ok. godzinę. 

Babka na oleju

Możesz wykorzystać olej słonecznikowy lub rzepakowy, chociaż ten ostatni może nieco wpłynąć na smak i zapach ciasta. Istotne, aby składniki dodawać w odpowiedniej kolejności – do suchych wlej połączone mokre i wymieszaj szpatułką, aby nie powstały grudki. Jeżeli chcesz, aby babka wielkanocna była bardziej puszysta, wystarczy przesiać mąkę i skrobie ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Jeżeli nie chcesz go używać, wystarczy ubić białka jaj na sztywno.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,  
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 200 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170°C i przygotuj formę na babkę o średnicy ok. 20 cm.
  2. Suche składniki na babkę przesiej do miski (mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia) i wymieszaj.
  3. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy o biszkoptowym kolorze.
  4. Cienką strużką wlewaj do masy jajecznej olej, cały czas miksując.  
  5. Do mokrych składników wsyp suche.
  6. Babkę na oleju piecz 45 minut. Wyjmij po upieczeniu i poczekaj chwilę, zanim wyjmiesz ją z foremki. Udekoruj babkę wielkanocną wedle życzenia.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie opublikowany 24.03.2015.

Oto kolejnych 15 przepisów na babkę - cytrynową, z ajerkoniakiem lub makiem: