babka wialkanocna fot. Adobe Stock

Jak zrobić babkę sprawdzoną babkę majonezową? Proste przepisy z kakao, malinami lub makiem!

Bez niej nie może się obyć Wielkanoc! Jeżeli to dla ciebie nowość, skuś się na babkę majonezową, która zawsze się udaje! Sprawdzony i prosty przepis w zasięgu ręki tylko na Polki.pl!
Sylwia Kazimierczuk / 18.03.2019 14:07
babka wialkanocna fot. Adobe Stock

Babka majonezowa z kakao

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka majonezu
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
  4. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  5. Sprawdź za pomocą patyczka, czy babka jest sucha w środku.
  6. Jeżeli nie, podpiecz jeszcze przez 10 minut. Po wyjęciu z blachy ozdób lukrem lub polewą czekoladową.

Wersja z dodatkiem malin

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka majonezu
  • 3 garście świeżych lub mrożonych malin
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
  3. Dodaj maliny – wcześniej obtocz je w mące, jeżeli nie chcesz, aby opadły na dno podczas pieczenia.
  4. Przełóż całość do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką lub bułką tartą.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu posyp babkę wielkanocną cukrem pudrem.

Z makiem

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka majonezu
  • Pół szklanki maku
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
  4. Wcześniej namoczony mak w mleku przełóż do masy. Całość przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką.
  5. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 50 minut do suchego patyczka.
  6. Po wystygnięciu polej udekoruj polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

Szukasz sprawdzonej formy do pieczenia babki? tutaj znajdziesz kilka propozycji!

Dlaczego babka majonezowa opada i jak temu zapobiec?

Istnieje kilka sprawdzonych zasad, dzięki którym twoja babka zawsze się uda i nie opadnie po upieczeniu:

  1. Najważniejsza jest temperatura składników – musi być pokojowa, aby nie powstał zakalec podczas pieczenia.
  2. Kolejność miksowania jest istotna – najpierw tłuszcz miksujemy z cukrem lub ubijamy białka jaj na sztywno. Przesiane suche składniki łączymy delikatnie szpatułką lub mikserem.
  3. Temperatura pieczenia powinna oscylować wokół 170-190 stopni Celsjusza. W przypadku zbyt szybkiego przyrumienienia wierzchu ciasta wystarczy położyć papier do pieczenia.

Zobacz też:
Kiedy wypada Wielkanoc w 2019 roku? Sprawdź! Tradycyjne śniadanie wielkanocne! Zobacz, jakie potrawy warto podać!