Babka majonezowa z kakao
Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- Szklanka majonezu
- 3 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru
- 5 jajek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
- Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Sprawdź za pomocą patyczka, czy babka jest sucha w środku.
- Jeżeli nie, podpiecz jeszcze przez 10 minut. Po wyjęciu z blachy ozdób lukrem lub polewą czekoladową.
Wersja z dodatkiem malin
Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- Szklanka majonezu
- 3 garście świeżych lub mrożonych malin
- ¾ szklanki cukru
- 5 jajek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
- Dodaj maliny – wcześniej obtocz je w mące, jeżeli nie chcesz, aby opadły na dno podczas pieczenia.
- Przełóż całość do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką lub bułką tartą.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu posyp babkę wielkanocną cukrem pudrem.
Z makiem
Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- Szklanka majonezu
- Pół szklanki maku
- ¾ szklanki cukru
- 5 jajek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
- Wcześniej namoczony mak w mleku przełóż do masy. Całość przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką.
- Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 50 minut do suchego patyczka.
- Po wystygnięciu polej udekoruj polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Dlaczego babka majonezowa opada i jak temu zapobiec?
Istnieje kilka sprawdzonych zasad, dzięki którym twoja babka zawsze się uda i nie opadnie po upieczeniu:
- Najważniejsza jest temperatura składników – musi być pokojowa, aby nie powstał zakalec podczas pieczenia.
- Kolejność miksowania jest istotna – najpierw tłuszcz miksujemy z cukrem lub ubijamy białka jaj na sztywno. Przesiane suche składniki łączymy delikatnie szpatułką lub mikserem.
- Temperatura pieczenia powinna oscylować wokół 170-190 stopni Celsjusza. W przypadku zbyt szybkiego przyrumienienia wierzchu ciasta wystarczy położyć papier do pieczenia.
Zobacz też:
Kiedy wypada Wielkanoc w 2019 roku? Sprawdź! Tradycyjne śniadanie wielkanocne! Zobacz, jakie potrawy warto podać!