babka wialkanocna fot. Adobe Stock

Jak zrobić babkę sprawdzoną babkę majonezową? Proste przepisy z kakao, malinami lub makiem!

Bez niej nie może się obyć Wielkanoc! Jeżeli to dla ciebie nowość, skuś się na babkę majonezową, która zawsze się udaje! Sprawdzony i prosty przepis w zasięgu ręki tylko na Polki.pl!
Sylwia Kazimierczuk / 18.03.2019 14:07
babka wialkanocna fot. Adobe Stock

Babka majonezowa z kakao

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka majonezu
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
  4. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  5. Sprawdź za pomocą patyczka, czy babka jest sucha w środku.
  6. Jeżeli nie, podpiecz jeszcze przez 10 minut. Po wyjęciu z blachy ozdób lukrem lub polewą czekoladową.

Wersja z dodatkiem malin

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka majonezu
  • 3 garście świeżych lub mrożonych malin
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
  3. Dodaj maliny – wcześniej obtocz je w mące, jeżeli nie chcesz, aby opadły na dno podczas pieczenia.
  4. Przełóż całość do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką lub bułką tartą.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu posyp babkę wielkanocną cukrem pudrem.

Z makiem

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka majonezu
  • Pół szklanki maku
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij razem z cukrem na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj żółtka i szczyptę soli. Dodaj majonez. Połącz składniki suche i mokre tak, aby nie zniszczyć delikatnej piany.
  4. Wcześniej namoczony mak w mleku przełóż do masy. Całość przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką.
  5. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 50 minut do suchego patyczka.
  6. Po wystygnięciu polej udekoruj polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

Dlaczego babka majonezowa opada i jak temu zapobiec?

Istnieje kilka sprawdzonych zasad, dzięki którym twoja babka zawsze się uda i nie opadnie po upieczeniu:

  1. Najważniejsza jest temperatura składników – musi być pokojowa, aby nie powstał zakalec podczas pieczenia.
  2. Kolejność miksowania jest istotna – najpierw tłuszcz miksujemy z cukrem lub ubijamy białka jaj na sztywno. Przesiane suche składniki łączymy delikatnie szpatułką lub mikserem.
  3. Temperatura pieczenia powinna oscylować wokół 170-190 stopni Celsjusza. W przypadku zbyt szybkiego przyrumienienia wierzchu ciasta wystarczy położyć papier do pieczenia.

Zobacz też:
Kiedy wypada Wielkanoc w 2019 roku? Sprawdź! Tradycyjne śniadanie wielkanocne! Zobacz, jakie potrawy warto podać!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)