Babka piaskowa - prosty i sprawdzony przepis nie tylko na Wielkanoc

Babka piaskowa fot. Adobe Stock
Idealna babka piaskowa bazuje na odpowiednich proporcjach mąki ziemniaczanej i pszennej. Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej, aby nie powstał zakalec.
Wioletta Górecka / 02.04.2020 09:06
Babka piaskowa fot. Adobe Stock

Babka piaskowa to jedno z tych ciast, które smakuje wszystkim, pasuje na każdą okazję, a do tego zawsze się udaje. Najczęściej babka piaskowa pojawia się na wielkanocnym stole, ale sprawdza się też jako niezobowiązujące ciasto do niedzielnej kawy.

Babka piaskowa to smak, który większość z nas pamięta zapewne z dzieciństwa. Krucha i delikatna z zewnątrz, miękki i lekko wilgotny środek, a na wierzchu – lukier, posypka lub cukier puder. To ciasto przyrządzisz bez problemu nawet jeśli nie masz talentu do pieczenia. Do wykonania babki piaskowej potrzebujesz zaledwie kilka składników, które z pewnością zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a także odrobinę czasu. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki, przelać je do formy i wstawić do piekarnika.

Babka piaskowa – krucha, delikatna i pyszna

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • aromat cytrynowy,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • łyżka kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy zrobić babkę przekładaną),
  • lukier lub cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z cukrem wanilinowym.
  2. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj mąkę i ostudzony tłuszcz. Delikatnie rozmieszaj, miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na koniec dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego, miksuj jeszcze przez chwilę.
  4. Dwie łyżki ciasta na babkę piaskową odłóż do osobnej miski, dodaj kakao, rozmieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wylej połowę ciasta, na wierzch dodaj ciasto z kakao, a następnie zalej pozostałą częścią ciasta.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut, bez termoobiegu. Po ostudzeniu udekoruj babkę piaskową cukrem pudrem lub lukrem. Pyszne ciasto gotowe!

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.03.2018. 

Słodkości na co dzień i od święta:Pyszne ciasta bez pieczenia - zrób je w kilka chwil!
Goście są już w drodze? Oto 15 szybkich przepisów na ciasta!
Wiśnie w 15 słodkich odsłonach - przepisy na pyszne ciasta!

Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Przepisy na ciasto ze śliwkami i budyniem lub kruszonką
Przepisy na ciasto ze śliwkami i budyniem lub kruszonką
Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do ich przygotowania wykorzystaj tradycyjne węgierki lub soczystą odmianę renklod.
Jak zrobić ciasto wielkanocne? W wersji bez pieczenia i inne
Jak zrobić ciasto wielkanocne? W wersji bez pieczenia i inne
Ciasto wielkanocne może być przygotowane na wiele sposobów. Gdy nie mamy czasu na pracochłonne przygotowania, warto zastanowić się nad ciastem wielkanocnym bez pieczenia. Sprawdźcie!
Jak odchudzić wielkanocne ciasta?
Jak odchudzić wielkanocne ciasta?
Liczysz kalorie i obawiasz się wielkanocnych wypieków? Ciasta możesz odchudzić! Podpowiadamy, jak to zrobić, aby nie straciły na smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA