POLECAMY

Krucha, miękka i pyszna – to babka piaskowa. Poznaj przepis na najłatwiejszą babkę pod słońcem!

Babka piaskowa to jedno z tych ciast, które zajada się ze smakiem nawet bez okazji. Zobacz, jak je zrobić – oto przepis na najłatwiejszą babkę!
Wioletta Górecka / 6 miesięcy temu
 Krucha, miękka i pyszna – to babka piaskowa. Poznaj przepis na najłatwiejszą babkę pod słońcem! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Babka piaskowa to jedno z tych ciast, które smakuje wszystkim, pasuje na każdą okazję, a do tego zawsze się uda! Stanowi nieodłączny element Wielkanocy, ale przyrządzić możesz ją zawsze wtedy, kiedy tylko masz na to ochotę. Do wykonania babki piaskowej potrzebujesz zaledwie kilka składników, które z pewnością zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a także odrobinę czasu. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki, przelać je do formy i wstawić do piekarnika. Jak przygotować prostą, ale pyszną babkę piaskową?

Babka piaskowa – krucha, delikatna i pyszna

Babka piaskowa to smak, który większość z nas pamięta zapewne z dzieciństwa. Krucha i delikatna formuła, miękki i lekko wilgotny środek, a na wierzchu – lukier, posypka lub cukier puder. Babka smakuje wyśmienicie przy każdej okazji: jako weekendowa słodkość, towarzysz kawy z przyjaciółmi, poczęstunek dla gości, a także obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. To ciasto przyrządzisz bez problemu nawet jeśli nie masz talentu do pieczenia. Czego potrzebujesz do zrobienia babki piaskowej?

Babka piaskowa – składniki i wykonanie

Kiedy najdzie cię ochota na babkę piaskową, możesz zrobić ją spontanicznie. Wszystkie składniki znajdziesz bez wątpienia w swojej kuchni na co dzień. Co będzie potrzebne?

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • łyżka kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy zrobić babkę przekładaną)
  • lukier lub cukier puder.

Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj mąkę i ostudzony tłuszcz. Delikatnie rozmieszaj, miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego, miksuj jeszcze przez chwilę. Dwie łyżki ciasta odłóż do osobnej miski, dodaj kakao, rozmieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wylej połowę ciasta, na wierzch dodaj ciasto z kakao, a następnie zalej pozostałą częścią ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut, bez termoobiegu. Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Pyszne ciasto gotowe!

To także ci się przyda!

Pyszne ciasta bez pieczenia - zrób je w kilka chwil!
Goście są już w drodze? Oto 15 szybkich przepisów na ciasta!
Wiśnie w 15 słodkich odsłonach - przepisy na pyszne ciasta!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 miesięcy temu
Serdecznie polecam trenera Igora Wejdź na stronę IGORTRENERONLINE.PL Osiągnij szczupłe lub muskularne ciało szybciej niż kiedykolwiek! Prosty trening, tania dieta, indywidualnie dobrana suplementacja! Wejdź teraz na igortreneronline.pl i wygraj nawet 10 tysięcy złoty! Sama skorzystałam i serdecznie polecam :
/6 miesięcy temu
Najszybszy przepis na babkę piaskową? Polecam zaopatrzyc się w mieszankę do wypieku babki na bazie mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów- to jest najszybszy sposób na babkę piaskową :D