dietetyczna babka fot. Adobe Stock

Dietetyczna babka na Wielkanoc - przepisy na dietetyczne babki

Dietetyczna babka na Wielkanoc - czy to w ogóle możliwe? Oczywiście - wystarczy, że zamiast cukru wybierzesz stewię, z lukru zrezygnujesz, a mleko i jogurt wybierzesz bez tłuszczu.
/ 08.03.2021 08:08
dietetyczna babka fot. Adobe Stock

Dietetyczna babka wcale nie smakuje gorzej od tradycyjnej babki piaskowej czy drożdżowej. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc niewiele różnią się od tych, z których korzystały nasze babcie, pod warunkiem, że wiesz, jak mądrze zastępować określone składniki. 

Dietetyczną babkę wielkanocną warto piec w formie silikonowej - ponieważ przepisy zawierają zmniejszoną ilość tłuszczu, ciasto łatwiej będzie od niej odchodzić.

Spis treści:

  1. Dietetyczna babka jogurtowa
  2. Dietetyczna babka piaskowa
  3. Razowa babka cytrynowa
  4. Dietetyczna babka czekoladowa
  5. Dietetyczna babka drożdżowa

Dietetyczna babka jogurtowa

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki chudego mleka,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski i ubij na pianę. Dodaj ksylitol i miksuj dalej. 
  2. Dodaj olej, mleko, jogurt i mąkę. Miksuj na niskich obrotach.
  3. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat waniliowy. 
  4. Ciasto wlej do silikonowej formy na babkę. Piecz dietetyczną babkę przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka jogurtowa
fot. Adobe Stock

Dietetyczna babka piaskowa

Składniki:

  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 120 g ksylitolu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj olej, żółtka i ksylitol, zmiksuj.
  3. Powoli wmieszaj ubite białka.
  4. Masę przełóż do silikonowej formy do pieczenia i piecz dietetyczną babkę piaskową przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.

dietetyczna babka piaskowa
fot. Adobe Stock

Razowa babka cytrynowa

Razową babkę cytrynową przygotujesz bez cukru - w przepisie podana jest jednak stewia. Jeśli wolisz, możesz zastąpić ją ksylitolem.

Składniki:

  • 210 g mąki razowej orkiszowej,
  • 4 jajka,
  • 170 g masła,
  • 30 g stewii w proszku,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksuj ze stewią.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  3. Do masła dodaj żółtka, wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj skórkę otartą z cytryny (powinna być bardzo drobna). Wymieszaj.
  5. Powoli wmieszaj do ciasta pianę z białek.
  6. Silikonową formę na babkę wysmaruj niewielką ilością oleju i oprósz bułką tartą.
  7. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka cytrynowa
fot. Adobe Stock

Dietetyczna babka czekoladowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 4 jajka,
  • 100 ml chudego jogurtu naturalnego,
  • 100 ml oleju,
  • 6 łyżek ksylitolu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zmiksuj z ksylitolem. Dodaj olej i jogurt, wymieszaj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych, dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do formy i piecz dietetyczną babkę przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka czekoladowa
fot. Adobe Stock

Dietetyczna babka drożdżowa

Choć wydaje się, że zrobienie dietetycznej babki drożdżowej nie jest możliwe, z tego przepisu wykonasz odchudzoną wersję tego tradycyjnego ciasta - jedna porcja ma około 100 kcal.

Nie pomijaj łyżki cukru - jest potrzebny do tego, by drożdże zaczęły pracować.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 100 ml chudego mleka,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki masła,
  • 25 g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • łyżeczka mielonego ksylitolu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z lekko podgrzanego mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży przygotuj rozczyn. Wymieszaj, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 15 minut (powinien podwoić objętość).
  2. Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały. Następnie odcedź.
  3. Rozczyn przełóż do miski, dodaj jajko i żółtko i zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę i szczyptę soli, wyrabiaj ręcznie, aż zacznie odchodzić od miski.
  5. Dodaj ciepłe masło, aromat waniliowy, rodzynki i ksylitol, wyrabiaj dalej.
  6. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1.5 - 2 godziny.
  7. Przełóż ciasto do formy silikonowej i piecz dietetyczną babkę przez około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka drożdżowa
fot. Adobe Stock

Zobacz więcej przepisów na babki wielkanocne:
Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy
Babka majonezowa w 2 kolorach
Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc