Niezależnie od tego, czy przygotowujesz klasyczny tort urodzinowy, czy bardziej wykwintny wypiek na specjalne okazje, krem orzechowy może stać się doskonałym dopełnieniem deseru. Możesz przedzielić nim biszkopty albo przygotować dekorację na wierzch. W każdym przypadku orzechowa masa będzie idealną "wisienką" na każdym torcie.
Spis treści:
- Jaki powinien być idealny krem do tortów?
- Przepis na klasyczny krem orzechowy do tortu
- Lekki krem orzechowy do tortu bez masła
- Aksamitny krem orzechowy do tortu z mascarpone
- Krem z masłem orzechowym do tortu
Jaki powinien być idealny krem do tortów?
Idealny krem do tortu przede wszystkim musi być odpowiednio gęsty, aby dobrze utrzymał kształt i strukturę tortu, ale jednocześnie powinien być lekki i puszysty, aby łatwo się rozprowadzał i smakował delikatnie. Nie może być "zapychaczem".
Krem nie może być zbyt słodki – jego smak powinien harmonizować z biszkoptem, owocami czy innymi dodatkami, ale nie dominować. Ważna jest również stabilność kremu, zwłaszcza jeśli tort ma być długo przechowywany, na przykład przed ważną uroczystością.
Kluczem jest użycie masła, jogurtu bądź śmietanki, które po schłodzeniu zwiększają swoją objętość i stają się bardziej twarde. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo użyć tzw. śmietan-fixu, aby masa była jeszcze bardziej sztywna, a przy tym puszysta.
Przepis na klasyczny krem orzechowy do tortu
Ten klasyczny krem orzechowy to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Orzechy w połączeniu z masłem i cukrem pudrem tworzą gładką, aksamitną masę, która świetnie komponuje się z każdym rodzajem tortu i z rodzajem biszkoptów.
Składniki:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 50 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę na wysokich obrotach.
- Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier puder, nie przerywając ubijania.
- Dodaj zmielone orzechy oraz śmietankę.
- Miksuj, aż składniki się połączą, tworząc gładki, aksamitny krem.
- Gotową masę odstaw na chwilę do lodówki, aby lekko stężała (wystarczy 20-30 minut), a następnie użyj do przełożenia tortu.
fot. Krem orzechowy do tortu/Adobe Stock, harmoony
Lekki krem orzechowy do tortu bez masła
Jeśli chcesz nieco odchudzić swój tort, ta lekka wersja kremu orzechowego, w której zamiast masła wykorzystasz jogurt grecki i śmietankę będzie doskonałym wyborem. Krem jest delikatny, nieco lżejszy, ale nadal bogaty w orzechowy smak.
Składniki:
- 200 g zmielonych orzechów nerkowca lub laskowych,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g miodu lub syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
- Zmielone orzechy wymieszaj z jogurtem greckim.
- W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno.
- Delikatnie połącz śmietankę z masą orzechowo-jogurtową.
- Dodaj miód lub syrop klonowy do smaku. Krem schłodź przed użyciem, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
fot. Krem orzechowy do tortu bez masła/Adobe Stock, FomaA
Aksamitny krem orzechowy do tortu z mascarpone
Krem z mascarpone i orzechami to propozycja dla osób, które lubią kremowe, jedwabiście gładkie konsystencje. Serek mascarpone jest bardzo delikatny, a dodatkowo słodki sam w sobie, dzięki czemu krem będzie jeszcze smaczniejszy. Do tej masy idealnie sprawdzi się cukier puder zamiast zwykłego.
Składniki:
- 250 g mascarpone,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- 100 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
- 80 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na wysokich obrotach miksera.
- W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną masę.
- Do mascarpone dodaj zmielone orzechy i delikatnie połącz z ubitą śmietanką przy pomocy szpatułki.
- Krem jest gotowy do użycia po krótkim schłodzeniu w lodówce.
fot. Krem orzechowy do tortu z mascarpone/Adobe Stock, Africa Studio
Krem z masłem orzechowym do tortu
Masło orzechowe to prawdziwy hit, który zyskuje coraz większą popularność także w cukiernictwie. Krem na bazie masła orzechowego to propozycja dla fanów intensywnego smaku orzechów ziemnych. Świetnie komponuje się z czekoladowym biszkoptem i dodatkami takimi jak chlust domowego karmelu czy kawałki krówek. Pomimo wysokiej kaloryczności, masło orzechowe będzie idealnym dodatkiem do kremów oraz świetnie sprawdzi się jako dekoracja tortu.
Składniki:
- 200 g masła orzechowego,
- 100 g dowolnych orzechów,
- 100 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 100 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
- Ubij masło zwykłe z orzechowym na gładką masę, korzystając z wysokich obrotów miksera.
- Stopniowo dodawaj cukier puder, miksując już na średnich obrotach.
- Na koniec cienkim strumieniem wlej śmietankę i miksuj, aż krem będzie puszysty i jednolity.
- Krem schłodź przed nałożeniem na tort, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.
- Tuż przed nałożeniem na biszkopt wymieszaj masę z posiekanymi orzechami.
fot. Krem orzechowy do tortu z masłem orzechowym/Adobe Stock, Надія Коваль
Zobacz też przepisy na pyszne torty: