Oto 4 pyszne pomysły na krem orzechowy do tortów. Zrobisz je z masła, jogurtu lub mascarpone

krem orzechowy do tortu fot. Adobe Stock, hansgeel
Tort z kremem orzechowym to deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeśli szukasz idealnej bazy do tortu, krem orzechowy będzie strzałem w dziesiątkę. Sprawdź te 4 pyszne przepisy na orzechowy krem do tortów w wersji klasycznej, bez masła, na bazie mascarpone oraz z dodatkiem masła orzechowego.
/ 04.10.2024 05:14
krem orzechowy do tortu fot. Adobe Stock, hansgeel

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz klasyczny tort urodzinowy, czy bardziej wykwintny wypiek na specjalne okazje, krem orzechowy może stać się doskonałym dopełnieniem deseru. Możesz przedzielić nim biszkopty albo przygotować dekorację na wierzch. W każdym przypadku orzechowa masa będzie idealną "wisienką" na każdym torcie.

Spis treści:

  1. Jaki powinien być idealny krem do tortów?
  2. Przepis na klasyczny krem orzechowy do tortu
  3. Lekki krem orzechowy do tortu bez masła
  4. Aksamitny krem orzechowy do tortu z mascarpone
  5. Krem z masłem orzechowym do tortu

Jaki powinien być idealny krem do tortów?

Idealny krem do tortu przede wszystkim musi być odpowiednio gęsty, aby dobrze utrzymał kształt i strukturę tortu, ale jednocześnie powinien być lekki i puszysty, aby łatwo się rozprowadzał i smakował delikatnie. Nie może być "zapychaczem".

Krem nie może być zbyt słodki – jego smak powinien harmonizować z biszkoptem, owocami czy innymi dodatkami, ale nie dominować. Ważna jest również stabilność kremu, zwłaszcza jeśli tort ma być długo przechowywany, na przykład przed ważną uroczystością.

Kluczem jest użycie masła, jogurtu bądź śmietanki, które po schłodzeniu zwiększają swoją objętość i stają się bardziej twarde. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo użyć tzw. śmietan-fixu, aby masa była jeszcze bardziej sztywna, a przy tym puszysta.

Przepis na klasyczny krem orzechowy do tortu

Ten klasyczny krem orzechowy to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Orzechy w połączeniu z masłem i cukrem pudrem tworzą gładką, aksamitną masę, która świetnie komponuje się z każdym rodzajem tortu i z rodzajem biszkoptów.

Składniki:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 50 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę na wysokich obrotach.
  2. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier puder, nie przerywając ubijania.
  3. Dodaj zmielone orzechy oraz śmietankę.
  4. Miksuj, aż składniki się połączą, tworząc gładki, aksamitny krem.
  5. Gotową masę odstaw na chwilę do lodówki, aby lekko stężała (wystarczy 20-30 minut), a następnie użyj do przełożenia tortu.

lekki krem do tortu orzechowego

fot. Krem orzechowy do tortu/Adobe Stock, harmoony

Lekki krem orzechowy do tortu bez masła

Jeśli chcesz nieco odchudzić swój tort, ta lekka wersja kremu orzechowego, w której zamiast masła wykorzystasz jogurt grecki i śmietankę będzie doskonałym wyborem. Krem jest delikatny, nieco lżejszy, ale nadal bogaty w orzechowy smak.

Składniki:

  • 200 g zmielonych orzechów nerkowca lub laskowych,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g miodu lub syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone orzechy wymieszaj z jogurtem greckim.
  2. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno.
  3. Delikatnie połącz śmietankę z masą orzechowo-jogurtową.
  4. Dodaj miód lub syrop klonowy do smaku. Krem schłodź przed użyciem, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.

krem orzechowy do tortu bez masła

fot. Krem orzechowy do tortu bez masła/Adobe Stock, FomaA

Aksamitny krem orzechowy do tortu z mascarpone

Krem z mascarpone i orzechami to propozycja dla osób, które lubią kremowe, jedwabiście gładkie konsystencje. Serek mascarpone jest bardzo delikatny, a dodatkowo słodki sam w sobie, dzięki czemu krem będzie jeszcze smaczniejszy. Do tej masy idealnie sprawdzi się cukier puder zamiast zwykłego.

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 100 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na wysokich obrotach miksera.
  2. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną masę.
  3. Do mascarpone dodaj zmielone orzechy i delikatnie połącz z ubitą śmietanką przy pomocy szpatułki.
  4. Krem jest gotowy do użycia po krótkim schłodzeniu w lodówce.

krem orzechowy do tortu z mascarpone

fot. Krem orzechowy do tortu z mascarpone/Adobe Stock, Africa Studio

Krem z masłem orzechowym do tortu

Masło orzechowe to prawdziwy hit, który zyskuje coraz większą popularność także w cukiernictwie. Krem na bazie masła orzechowego to propozycja dla fanów intensywnego smaku orzechów ziemnych. Świetnie komponuje się z czekoladowym biszkoptem i dodatkami takimi jak chlust domowego karmelu czy kawałki krówek. Pomimo wysokiej kaloryczności, masło orzechowe będzie idealnym dodatkiem do kremów oraz świetnie sprawdzi się jako dekoracja tortu.

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego,
  • 100 g dowolnych orzechów,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij masło zwykłe z orzechowym na gładką masę, korzystając z wysokich obrotów miksera.
  2. Stopniowo dodawaj cukier puder, miksując już na średnich obrotach.
  3. Na koniec cienkim strumieniem wlej śmietankę i miksuj, aż krem będzie puszysty i jednolity.
  4. Krem schłodź przed nałożeniem na tort, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.
  5. Tuż przed nałożeniem na biszkopt wymieszaj masę z posiekanymi orzechami.

krem z masłem orzechowym do tortu

fot. Krem orzechowy do tortu z masłem orzechowym/Adobe Stock, Надія Коваль

Zobacz też przepisy na pyszne torty:

4 przepisy na pyszny keto tort. Hitem jest niskowęglowodanowy keto tort błyskawiczny
4 przepisy na pyszny keto tort. Hitem jest niskowęglowodanowy keto tort błyskawiczny
Keto tort może w porcji dostarczać poniżej 6 g węglowodanów netto, a nawet tylko 1,5 g w jednym kawałku. Przy tak niskiej ich ilości można pozwolić sobie na dokładkę. Wszystko dzięki zmianie zwykłej mąki na niskowęglowodanowe zamienniki oraz zastosowaniu alternatyw do cukru o znikomej ilości węglowodanów. Mimo to torty pozostają smaczne i wyglądem nie odbiegają od tych tradycyjnych. Sprawdź, jak je przygotować.
3 przepisy mojej sąsiadki na keto rafaello. Sprawdzone pomysły na kulki, pudding i tort keto rafello
3 przepisy mojej sąsiadki na keto rafaello. Sprawdzone pomysły na kulki, pudding i tort keto rafello
Keto rafaello to niskowęglowodanowe odpowiedniki deserów o tym smaku. Wykorzystanie niskowęglowodanowych zamienników pozwala znacznie zmniejszyć zawartość węglowodanów i cukrów. W porównaniu do oryginału kulka keto rafaello dostarczy ponad 2 razy mniej cukru, a w przypadku keto tortu rafello różnica w zawartości węglowodanów jest aż 10-krotna: 6 g kontra ok. 66 g węglowodanów w porcji.
Jak ozdobić tort domowym sposobem? Kreatywne pomysły na szybkie udekorowanie tortu, które zachwyci solenizanta
Jak ozdobić tort domowym sposobem? Kreatywne pomysły na szybkie udekorowanie tortu, które zachwyci solenizanta
Jak ozdobić tort domowym sposobem? Wykorzystaj gęste kremy, które łatwo przygotujesz, a także gotowe dekoracje. Przydadzą ci się także barwniki spożywcze oraz narzędzia - szpatułki, nóż, łyżeczka. Możesz także kupić gotową masę cukrową i z niej stworzyć piękne figurki czy ozdoby. Wykorzystaj też słodkie i słone przekąski.
3 pomysły na prosty tort urodzinowy
3 pomysły na prosty tort urodzinowy
Pieczenie tortu wydaje ci się bardzo wymagające i czasochłonne? Poznaj nasze przepisy na szybki tort urodzinowy – również bez pieczenia!
Krem do tortu - przepis podstawowy na maślany krem
Krem do tortu - przepis podstawowy na maślany krem
Krem do tortu to druga najważniejsza rzecz zaraz po biszkoptowych blatach i efektownej dekoracji. Według przepisu podstawowego, krem do tortu robi się z masła, cukru pudru i śmietany kremówki.
Dekoracja tortu urodzinowego, dzięki której będzie jeszcze pyszniejszy
Dekoracja tortu urodzinowego, dzięki której będzie jeszcze pyszniejszy
Dekoracja tortu jest równie ważna co idealny biszkopt czy krem. Zobacz nasze pomysły, dzięki którym urodziny będą jeszcze bardziej magiczne!
Tort dla dziewczynki. Przepis na piękny (i bardzo prosty) tort
Tort dla dziewczynki. Przepis na piękny (i bardzo prosty) tort
Tort dla dziewczynki to wbrew pozorom twardy orzech do zgryzienia. Nasza propozycja to biszkopty przełożone pysznym waniliowym kremem w różowym kolorze. Ozdób go kolorową posypką lub ulubionymi słodyczami dziecka.
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy możesz przełożyć kremem lub po prostu ozdobić go polewą. Jest bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy.
Tort makowy z białą czekoladą i kandyzowanymi pomarańczami
Tort makowy z białą czekoladą i kandyzowanymi pomarańczami
Nasz tort makowy ozdobiony jest polewą z białej czekolady i domowymi kandyzowanymi pomarańczami. Przekłada się go intensywnie waniliowym kremem.
Tort rafaello – przepis na pyszny mocno kokosowy deser
Tort rafaello – przepis na pyszny mocno kokosowy deser
Tort Rafaello robi się z puszystych biszkoptów, kokosowo-waniliowego kremu i wiórków kokosowych. Możesz też ozdobić jego wierzch słodyczami.
Tort truskawkowy z kremem cytrynowym. Prosty przepis
Tort truskawkowy z kremem cytrynowym. Prosty przepis
Tort truskawkowy to idealne ciasto na lato, kiedy sezon na te owoce jest w pełni. Nasz przepis jest uzupełniony o dżem truskawkowy oraz intensywnie cytrynowy krem.
Kakaowy tort Oreo. Zobacz prosty przepis na pyszny deser
Kakaowy tort Oreo. Zobacz prosty przepis na pyszny deser
Tort Oreo robi się z waniliowego kremu i kakaowego biszkoptu. Ozdób go ciasteczkami i maślanym kremem.
Tort „Pavlova”. Zobacz przepis na tradycyjny deser
Tort „Pavlova”. Zobacz przepis na tradycyjny deser
Tort „Pavlova” to nic innego jak bezowy tort z bitą śmietaną i owocami. Doskonale sprawdzi się na upalnie dni.
Tort jednorożec – idealne ciasto na urodziny dziecka
Tort jednorożec – idealne ciasto na urodziny dziecka
Tort jednorożec wygląda przepięknie, a jeszcze lepiej smakuje. Robi się go z tradycyjnych biszkoptów, masy cukrowej oraz kremu do tortu.
Masa cukrowa na tort sprawi, że będzie wyglądał jak z bajki
Masa cukrowa na tort sprawi, że będzie wyglądał jak z bajki
Masa cukrowa sprawi, że twój tort będzie wyglądał jeszcze piękniej. Robi się ją z cukru pudru, glukozy oraz żelatyny.
Idealny tort bezowy. Zobacz prosty przepis na ten pyszny deser
Idealny tort bezowy. Zobacz prosty przepis na ten pyszny deser
Tort bezowy to jeden z najbardziej ulubionych tortów. Jest słodki i pyszny, a jego smak często przełamany jest kwaśnymi owocami. Doskonale smakuje też z dodatkiem czekolady.
Sałatka z tortellini z szynką i ogórkiem. Przepis dla zabieganych
Sałatka z tortellini z szynką i ogórkiem. Przepis dla zabieganych
Sałatka z tortellini z szynką i kiszonym ogórkiem brzmi prosto i smacznie. Robi się ją szybko, smakuje każdemu. Warto dodać jajko na twardo oraz czerwoną paprykę dla koloru.
Tortilla z łososiem pieczonym. Prosty przepis
Tortilla z łososiem pieczonym. Prosty przepis
Tortille z łososiem to doskonała alternatywa dla osób, którym znudziła się wersja z kurczakiem. Zajmuje tyle samo czasu, a smakuje jeszcze lepiej.
Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami? Weź owoce z nalewki!
Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami? Weź owoce z nalewki!
Ciasto czekoladowe z wiśniami to nie tylko klasyczny "Czarny Las". Wykorzystaj przepis na brownie, kakaowy spód lub kruche ciasto. Zobacz, czym przełożyć biszkopt, aby nie był suchy i pasował do wiśni!

Redakcja poleca

REKLAMA