Składniki:
- 800 g cukru pudru,
- 100 g glukozy w proszku,
- 70 ml wody,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- barwniki spożywcze (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Masa cukrowa, inaczej fondant lub lukier plastyczny jest wykorzystywana w cukiernictwie bardzo często. To właśnie nią dekoruje się te wszystkie piękne, wielokolorowe torty o niesamowitych kształtach, na przykład tort jednorożec.
Jej przygotowanie może wydawać się ciężkie, ale gwarantujemy, że gdy nabierzesz już wprawy, masa cukrowa nie będzie sprawiać żadnego kłopotu. Pamiętaj jednak, by pod spód zawsze położyć krem maślany – w przeciwnym wypadku nie będzie trzymała się ciasta. Jak przygotować idealny lukier plastyczny?
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut, by zdążyła napęcznieć.
- Podgrzej żelatynę w garnku, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Dodaj glukozę i barwnik spożywczy. Odstaw do przestudzenia.
- Zanim żelatyna stężeje, przelej ją do miski. Dodaj ekstrakt waniliowy i zacznij mieszać mikserem na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj cukier puder.
- Na sam koniec wyłóż fondant na stolnicę lub matę do masy cukrowej i zacznij wyrabiać ręcznie. W miarę potrzeby dodawaj cukier puder – masa nie powinna zbytnio się lepić.
- Gdy masa cukrowa będzie miała konsystencję plasteliny, stolnicę oprósz cukrem pudrem i rozwałkuj lukier na jeden cienki placek o grubości 5 mm. Udekoruj posmarowany kremem i porządnie schłodzony tort. Smacznego!
Przepisy na ciasta idealne do udekorowania masą cukrową:
Tort czekoladowy
Uroczy tort z niespodzianką