Składniki:
- 1 opakowanie tortellini (ok. 400 g),
- 150 g dowolnej szynki, pokrojonej w kosteczkę,
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
- 20 dag startego żółtego sera,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Sałatka z tortellini to sprawdzony przepis na jedzenie dla znajomych, kiedy organizujesz wspólny wieczór lub idziesz w odwiedziny. Jest sycąca, robi wrażenie objętością i swojskością.
Kiedy masz dość wymyślnych sałatek i wiesz, że sukces tkwi w prostych rozwiązaniach, nie kombinuj - zrób sałatkę gyros lub właśnie sałatkę z tortellini. W wersji wegetariańskiej pomiń szynkę, a dodaj np. tofu.
- Makaron tortellini przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i wrzuć do miski. Ostudź.
- Ugotuj jajko na twardo, ostudź i obierz. Pokrój w kostkę.
- Paprykę i ogórki pokrój w kostkę i dosyp do miski z tortellini i wymieszaj.
- Włóż jajka i delikatnie wymieszaj całość.
- Ser pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wsyp do pozostałych składników.
- Na koniec dodaj 2-3 łyżki majonezu (zobacz, jak zrobić domowy majonez) i wymieszaj ponownie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę przygotuj na minimum kilka godzin przed podaniem i schłódź w lodówce.
Inne przepisy na sałatki z makaronem: Makaronowa sałatka z paprykąProsta sałatka z makaronem penne i szynką
Ekskluzywna sałatka makaronowa z kaparami