Krówki od blisko 100 lat cieszą podniebienia wielbicieli słodkości - przepis na krówki domowe nie należy do skomplikowanych, ale podczas przygotowania trzeba mieć na uwadze, by masa na krówki się nie przypaliła.
Przepis na krówki
Składniki:
- 2 szklanki mleka 3,2%,
- 2 szklanki cukru,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do garnka lub patelni i mieszaj tak długo, aż masa będzie jednolita o brązowym kolorze.
- Następnie masę na krówki przełóż do małej brytfanki na ciasto, albo na głęboki talerz. W tym momencie pozostaw masę krówkową do wystygnięcia.
- Gdy krówka będzie twarda, można ją pokroić w kostki.
Przepis na krówki czekoladowe
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g),
- 400 g czekolady deserowej.
Sposób przygotowania:
- W naczyniu połącz mleko skondensowane, masło i aromat waniliowy.
- Następnie dodaj drobno pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Po tym zabiegu masę na krówki umieść w brytfance (pamiętaj o wcześniejszym wysmarowaniu jej masłem), schłódź i pokrój w kostkę.
fot. Adobe Stock
Przepis na krówki ciągutki
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki cukru,
- puszka mleka skondensowanego (400 g),
- 200 g śmietany 30%,
- 3/4 szklanki miodu,
- 2 łyżki masła,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Cukier z mlekiem skondensowanym i śmietaną zagotuj w garnku.
- Po dokładnym wymieszaniu masy na krówki ciągutki, dodaj miód i gotuj przez kilka minut.
- Następnie dodaj margarynę, masę krówkową mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i brązowego koloru.
- Na końcu dodaj sól, ponownie mieszaj i wylej do brytfanki.
- Krówki ciągutki odstaw, a po kilku godzinach pokrój w kostkę
Krówki - cukierki mleczne, który osładzały życie
Za wynalazcę krówek możemy uznać Feliksa Pomorskiego, który produkcję znanego przysmaku rozpoczął w latach 20. XX wieku. Początkowo fabryka znajdowała się w Poznaniu, zaś po wojnie wytwórnia zostało przeniesiona do Milanówka.
Fabryka krówek niejednokrotnie musiała przezwyciężyć wiele trudności. W czasie wojny Niemcy kazali właścicielom opuścić fabrykę. Ci jednakże nie poddali się i nieprzerwanie produkowali cukierki, które osładzały życie, gdyż do ich produkcji potrzebne były (i nadal są) proste składniki takie jak cukier, mleko i margaryna. W czasach PRLu-u również nie było łatwo, jednak wyjątkowy smak krówki ujął jednego z urzędników i fabryka nie musiała ustalać cen z państwem, co uchroniło ją przed bankructwem.
Sama nazwa cukierków wywodzi się od papierków, na których narysowana była krowa - tak zresztą pozostało do dziś.
Artykuł na podstawie tekstu Karoliny Stęplewskiej. Pierwotnie opublikowany 08.04.2013.
Zainteresuje cię także: Jak zrobić karmelCiasto 3 bit bez pieczenia Prosty przepis na blok czekoladowy