Jak samodzielnie zrobić cukierki krówki?

Krówki, inaczej ciągutki - czekoladowe, z sezamem lub kruche - każdy znajdzie coś dla siebie. Krówki są wszystkim znanym przysmakiem, ale komu zawdzięczają swoją nazwę? A jak je zrobić w domu?
Jak samodzielnie zrobić cukierki krówki?

 

Krówki - krótka historia cukierków

Za ojca krówek możemy uznać Feliksa Pomorskiego, który produkcję znanego przysmaku rozpoczął w latach 20. XX wieku. Początkowo fabryka znajdowała się w Poznaniu, zaś po wojnie wytwórnia zostało przeniesiona do Milanówka.

Fabryka krówek niejednokrotnie musiała przezwyciężyć wiele trudności. W czasie wojny Niemcy kazali właścicielom opuścić fabrykę. Ci jednakże nie poddali się i nieprzerwanie produkowali cukierki, które osładzały życie, gdyż do ich produkcji potrzebne były (i nadal są) proste składniki takie jak cukier, mleko i margaryna. W czasach PRLu-u również nie było łatwo, jednak wyjątkowy smak krówki ujął jednego z urzędników i fabryka nie musiała ustalać cen z państwem, co uchroniło ją przed bankructwem.

Sama nazwa cukierków wywodzi się od papierków, na których narysowana była krowa - tak zresztą pozostało do dziś.

Zobacz także: Jak zrobić karmel?

Przepis na domowe krówki

Do wytworzenia tradycyjnych krówek potrzebujemy:

  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • margaryna - pół kostki
  • cukier wanilinowy - 1 torebka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do garnka lub patelni i mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita o brązowym kolorze. Następnie masę należy przełożyć do małej brytfanki na ciasto, albo na głębokie talerze. W tym momencie odstawiamy masę do wystygnięcia. Gdy masa będzie twarda można ją pokroić w kostki i konsumować.

Do masy można dodać sezam lub drobno posiekane orzechy.

Krówki czekoladowe

  • margaryna do pieczenia - 3 łyżki
  • słodzone mleko skondensowane - i puszka (ok. 400 g)
  • aromat waniliowy
  • czekolada deserowa - 230 g
  • Krem czekoladowy (np. Nutella)  - 1szklanka

Sposób przygotowanie: W naczyniu połączyć mleko kondensowane, masło i aromat waniliowy. Następnie dodać drobno pokruszoną czekoladę i krem czekoladowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Aby czekolada rozpuściła się, naczynie z masą należy umieść w garnku wypełnionym wodą i gotować w gorącej kąpieli. Po tym zabiegu masę umieścić w brytfance (pamiętajmy o wcześniejszym wysmarowaniu jej masłem), schłodzić i pokroić w kostkę. Krówki gotowe!

Krówki ciągutki

  • cukier - niepełne 2 szklanki
  • mleko skondensowane - 1 puszka
  • śmietana 30% - 3/4 szklanki
  • miód - 3/4 szklanki
  • margaryna do pieczenia - 2 łyżki
  • aromat waniliowy
  • sól - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania: Cukier z mlekiem skondensowanym i śmietaną gotujemy w garnku. Po dokładnym wymieszaniu masy dodajemy miód i gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy margarynę i aromat. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i brązowego koloru. Na końcu dodajemy sól, ponownie mieszamy i wylewamy do brytfanki. Całość odstawiamy, a po kilku godzinach kroimy i możemy podawać na stół.

Zobacz także: Jak powstaje miód?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (58)
/4 miesiące temu
Podany sposób przygotowania jest fikcyjnie niekompletny podany bez sprawdzenia!!!
/9 miesięcy temu
w pierwszym przepisie jest napisane wszystko wrzucić do garnka lub patelni i mieszać. well, nie pisze na jakim ogniu, wiec można tak mieszać do z. śmierci. Nie które przepisy co widziałem to radzą by włączyć ogień pod garnkiem niektóre duży ogień a inne mały a tu widzę ze w ogóle nie trzeba (oszczędność) jak duża jest kostka? bo są rożnej wielkości nawet w Polsce.
/10 miesięcy temu
masakra 2 raz robilam I sama woda . raz z maslo raz z margaryny obie wersje nieudane Sie wszystko rozwarstwowilo
POKAŻ KOMENTARZE (55)