Przepis na krówki fot. Adobe Stock

Przepis na krówki domowej roboty

Doskonałe tradycyjne krówki przygotujesz z: 2 szklanek mleka, 2 szklanek cukru, 100 g masła. Przepis na krówki jest prosty - możesz urozmaicić go dodatkami w postaci orzechów czy sezamu.
Edyta Liebert / 05.08.2020 17:22
Przepis na krówki fot. Adobe Stock

Krówki od blisko 100 lat cieszą podniebienia wielbicieli słodkości - przepis na krówki domowe nie należy do skomplikowanych, ale podczas przygotowania trzeba mieć na uwadze, by masa na krówki się nie przypaliła. 

Przepis na krówki 

Składniki:

  • 2 szklanki mleka 3,2%,
  • 2 szklanki cukru,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do garnka lub patelni i mieszaj tak długo, aż masa będzie jednolita o brązowym kolorze.
  2. Następnie masę na krówki przełóż do małej brytfanki na ciasto, albo na głęboki talerz. W tym momencie pozostaw masę krówkową do wystygnięcia.
  3. Gdy krówka będzie twarda, można ją pokroić w kostki.

Przepis na krówki czekoladowe

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g),
  • 400 g czekolady deserowej.

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu połącz mleko skondensowane, masło i aromat waniliowy.
  2. Następnie dodaj drobno pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Po tym zabiegu masę na krówki umieść w brytfance (pamiętaj o wcześniejszym wysmarowaniu jej masłem), schłódź i pokrój w kostkę. 

Krówki przepisfot. Adobe Stock

Przepis na krówki ciągutki

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki cukru,
  • puszka mleka skondensowanego (400 g),
  • 200 g śmietany 30%,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier z mlekiem skondensowanym i śmietaną zagotuj w garnku.
  2. Po dokładnym wymieszaniu masy na krówki ciągutki, dodaj miód i gotuj przez kilka minut.
  3. Następnie dodaj margarynę, masę krówkową mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i brązowego koloru.
  4. Na końcu dodaj sól, ponownie mieszaj i wylej do brytfanki.
  5. Krówki ciągutki odstaw, a po kilku godzinach pokrój w kostkę

Krówki - cukierki mleczne, który osładzały życie

Za wynalazcę krówek możemy uznać Feliksa Pomorskiego, który produkcję znanego przysmaku rozpoczął w latach 20. XX wieku. Początkowo fabryka znajdowała się w Poznaniu, zaś po wojnie wytwórnia zostało przeniesiona do Milanówka.

Fabryka krówek niejednokrotnie musiała przezwyciężyć wiele trudności. W czasie wojny Niemcy kazali właścicielom opuścić fabrykę. Ci jednakże nie poddali się i nieprzerwanie produkowali cukierki, które osładzały życie, gdyż do ich produkcji potrzebne były (i nadal są) proste składniki takie jak cukier, mleko i margaryna. W czasach PRLu-u również nie było łatwo, jednak wyjątkowy smak krówki ujął jednego z urzędników i fabryka nie musiała ustalać cen z państwem, co uchroniło ją przed bankructwem.

Sama nazwa cukierków wywodzi się od papierków, na których narysowana była krowa - tak zresztą pozostało do dziś.

Artykuł na podstawie tekstu Karoliny Stęplewskiej. Pierwotnie opublikowany 08.04.2013.

Zainteresuje cię także: Jak zrobić karmelCiasto 3 bit bez pieczenia Prosty przepis na blok czekoladowy