Teraz jest czas na najlepsze torty czekoladowe z wiśniami! Zobacz, czym przełożyć biszkopt!

Ciasto czekoladowe z wiśniami to nie tylko klasyczny "Czarny Las". Wykorzystaj przepis na brownie, kakaowy spód lub kruche ciasto. Zobacz, czym przełożyć biszkopt, aby nie był suchy i pasował do wiśni!
Sylwia Kazimierczuk / 5 miesięcy temu
Teraz jest czas na najlepsze torty czekoladowe z wiśniami! Zobacz, czym przełożyć biszkopt! fot. Adobe Stock

Tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka wiśni z nalewki
  • opakowanie śmietanki kremówki
  • laska wanilii

Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu?

1 krok: Mąkę pszenną przesiej i połącz z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodaj kakao.

2 krok: Białka ubij na sztywną masę i dolewamy żółtka. Mokre i suche składniki połącz za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.

3 krok: Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu, mocno rzuć o podłogę, tak jak w przepisie na biszkopt rzucany.

4 krok: Śmietankę kremówkę ubij na sztywno i połącz z wiśniami z nalewki.

5 krok: Ziarenka wanilii wyskrob i dorzuć do masy. Biszkopt przekrój i przełóż masą śmietanową.

Czym nasączyć tort czekoladowy?

Tort czekoladowy możemy przygotować na bazie biszkoptu kakaowego, intensywnego brownie lub kruchego ciasta czekoladowego. W przypadku biszkoptowego, warto nasączyć je, aby nie było za suche:

  • nalewka owocowa – alkohol zawarty w nalewce możemy rozcieńczyć wodą. Najlepiej sprawdzi się nalewka wiśniowa, truskawkowa lub czereśniowa.
  • napar herbaciany- herbatę czarną zaparzamy przez około 10 minut. Gotowy napar studzimy i lekko słodzimy. Połącz go z wódką, jeżeli nie przygotowujesz tortu dla dzieci.
  • sok owocowy – pomarańczowy, z czarnej porzeczki lub wiśniowy to trafny wybór. Wystarczy rozcieńczyć go wodą i za pomocą pędzelka do ciast rozprowadzić po powierzchni biszkoptu.

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Składniki:

  • kostka masła
  • tabliczka czekolady
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g wiśni
  • opakowanie serka mascarpone

Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone?

1 krok: Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

2 krok: Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dosypujemy kakao. Łączymy składniki i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

3 krok: Mascarpone ubijamy z cukrem i przekładamy gęste ciasto wiśniami i masą.

Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • napar herbaciany do nasączenia biszkoptu
  • 300 g wiśni
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej
  • tabliczka czekolady deserowej
  • opakowanie śmietanki kremówki

Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami i galaretką?

1 krok: Mąkę pszenną przesiewamy z ziemniaczaną. Dosypujemy kakao.

2 krok: Białka ubijamy na sztywną masę i stopniowo przelewamy żółtka. Łączymy z suchymi składnikami.

3 krok: Pieczemy przez 25 minut do suchego patyczka, w 160 stopniach Celsjusza.

4 krok: Galaretkę przygotowujemy w zmniejszonej ilości wody niż rekomendowana na opakowaniu.

5 krok: Kremówkę ubij na sztywno i dolej wcześniej roztopiona czekoladę w kąpieli wodnej.

6 krok: Biszkopt przekładamy masą czekoladową. Nasączamy naparem z czarnej herbaty.

7 krok: Tężejąca galaretkę wylewamy na wierzch i układamy owoce (mogą być również wiśnie z nalewki). Tort czekoladowy z wiśniami przekładamy do lodówki  na przynajmniej 2 godziny.

Zobacz też:
Najlepsze przepisy na ciasta z czereśniami! Zainspiruj się! Doskonała nalewka z wiśni, która pasuje do letnich wypieków!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)