Tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- szklanka wiśni z nalewki
- opakowanie śmietanki kremówki
- laska wanilii
Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu?
1 krok: Mąkę pszenną przesiej i połącz z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodaj kakao.
2 krok: Białka ubij na sztywną masę i dolewamy żółtka. Mokre i suche składniki połącz za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
3 krok: Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu, mocno rzuć o podłogę, tak jak w przepisie na biszkopt rzucany.
4 krok: Śmietankę kremówkę ubij na sztywno i połącz z wiśniami z nalewki.
5 krok: Ziarenka wanilii wyskrob i dorzuć do masy. Biszkopt przekrój i przełóż masą śmietanową.
Czym nasączyć tort czekoladowy?
Tort czekoladowy możemy przygotować na bazie biszkoptu kakaowego, intensywnego brownie lub kruchego ciasta czekoladowego. W przypadku biszkoptowego, warto nasączyć je, aby nie było za suche:
- nalewka owocowa – alkohol zawarty w nalewce możemy rozcieńczyć wodą. Najlepiej sprawdzi się nalewka wiśniowa, truskawkowa lub czereśniowa.
- napar herbaciany- herbatę czarną zaparzamy przez około 10 minut. Gotowy napar studzimy i lekko słodzimy. Połącz go z wódką, jeżeli nie przygotowujesz tortu dla dzieci.
- sok owocowy – pomarańczowy, z czarnej porzeczki lub wiśniowy to trafny wybór. Wystarczy rozcieńczyć go wodą i za pomocą pędzelka do ciast rozprowadzić po powierzchni biszkoptu.
Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone
Składniki:
- kostka masła
- tabliczka czekolady
- ¾ szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 300 g wiśni
- opakowanie serka mascarpone
Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone?
1 krok: Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
2 krok: Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dosypujemy kakao. Łączymy składniki i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
3 krok: Mascarpone ubijamy z cukrem i przekładamy gęste ciasto wiśniami i masą.
Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- napar herbaciany do nasączenia biszkoptu
- 300 g wiśni
- 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej
- tabliczka czekolady deserowej
- opakowanie śmietanki kremówki
Jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami i galaretką?
1 krok: Mąkę pszenną przesiewamy z ziemniaczaną. Dosypujemy kakao.
2 krok: Białka ubijamy na sztywną masę i stopniowo przelewamy żółtka. Łączymy z suchymi składnikami.
3 krok: Pieczemy przez 25 minut do suchego patyczka, w 160 stopniach Celsjusza.
4 krok: Galaretkę przygotowujemy w zmniejszonej ilości wody niż rekomendowana na opakowaniu.
5 krok: Kremówkę ubij na sztywno i dolej wcześniej roztopiona czekoladę w kąpieli wodnej.
6 krok: Biszkopt przekładamy masą czekoladową. Nasączamy naparem z czarnej herbaty.
7 krok: Tężejąca galaretkę wylewamy na wierzch i układamy owoce (mogą być również wiśnie z nalewki). Tort czekoladowy z wiśniami przekładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Zobacz też:
Najlepsze przepisy na ciasta z czereśniami! Zainspiruj się! Doskonała nalewka z wiśni, która pasuje do letnich wypieków!