Sałatka zimowa

Sałatka jest prosta w przygotowaniu, oszczędza pracę przy obiedzie. Wystarczy otworzyć słoik, by mieć smaczny i zdrowy dodatek do dań z ryb, mięs lub drobiu.
/ 24.09.2007 09:45
Składniki:
- 2 główki kapusty
- 4 strąki papryki
- 1 kg marchewki
- 2 kg ogórków
- 4 cebule
- 2 pęczki koperku
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- oliwa z oliwek
- 10 szklanek przegotowanej wody
- 1 szklanka octu
- 9 łyżek cukru
- 4 łyżki soli

Kapustę poszatkować, paprykę pokroić na paski, marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ogórki pokroić na plasterki, a cebule w krążki, koperek posiekać. Rozdrobnione składniki wymieszać z pieprzem i zielem angielskim. Wodę wymieszać z octem, cukrem i solą. Słoiki napełnić warzywami, a potem zalewą. Do każdego wlać na wierzch 1–2 łyżki oliwy. Słoiki zamknąć, pasteryzować 10–15 minut.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)