Pizza z grzybami

Gdy nie masz innych grzybów, możesz użyć pieczarek.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 2 dag drożdży
- ok. 250 ml mleka
- sól
- cukier
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- pieprz
- 5 dag suszonych grzybów
- po 5 dag szynki i żółtego sera
- bazylia
- cebula
- olej

Do mąki dodać pokruszone drożdże, 3 łyżki oleju, szczyptę soli i cukru, ciepłym mlekiem zarobić niezbyt twarde ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką, grzyby opłukać, namoczyć, osączyć, pokroić, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać grzyby, przesmażyć, koncentrat wymieszać z 3 łyżkami wody, solą, pieprzem i oregano, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dużą, natłuszczoną formę, posmarować sosem, wyłożyć grzyby, położyć plastry szynki i sera, piec 25 min. w 200°C, posypać posiekaną bazylią.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Mniam :P