Maliny w miseczkach

Deser można ozdobić kleksikiem bitej śmietany lub podać z kulką waniliowych lodów i owocowego sorbetu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka lub 4 mniejsze
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1,5 szklanki mleka
- 25 dag malin
- 5 dag jagód


Mąkę pszenną dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, jajkami i cukrem (najlepiej zrobić to mikserem),
ciasto wylać cienką warstwą na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia albo pergaminem,
piec około 15 minut w temperaturze 180°C,
przygotować miseczki,
z gorącego ciasta wyciąć krążki nieco większe od miseczek, włożyć je, palcami uformować brzegi, wystudzić,
budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka, ostudzić, napełnić miseczki do 1/3,
owoce przebrać, szybko opłukać, osączyć, położyć na budyniu.
Deser można ozdobić kleksikiem bitej  śmietany lub podać z kulką waniliowych lodów z dodatkiem malinowego sorbetu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)