Lato, lato daj mi różę...

Lato, lato zostań dłużej... Potrafisz je zatrzymać?
Jak zatrzymać lato na dłużej i zasuszyć różne rośliny, żeby potem zrobić z nich oryginalne kompozycje? I jak je najlepiej utrwalić?

Najłatwiej dają się zasuszyć te rośliny, które mają mało wody w tkankach, jak np. suchlin, złociszek, szarłat, zatrwian, miechunka, krwawnik. One też zachowują najbardziej naturalny kolor. Rośliny do suszenia najlepiej ścinać w chwili, gdy zaczynają się rozwijać. Ścięte jeszcze przez jakiś czas dojrzewają. Zerwane zbyt późno będą za mocno rozwinięte i nieładne. Ważne, by zbierać je w suchy słoneczny dzień, bo szybciej zasychają. Zmoczone przez deszcz łatwiej ulegają procesowi gnicia.

1. Kocanki ogrodowe. Trzeba je ścinać, gdy jeszcze są w pączkach i zawieszać kwiatami do dołu.
2. Miechunka. W zależności od stadium rozwoju, w którym ją zetniemy, zachowa kolor zielonkawy, jasno- lub mocnopomarańczowy.
3. Przegorzan. Po zasuszeniu warto go pryskać lakierem do włosów.

Floryści zapowiadają, że w tym roku jesienne kompozycje będą niezwykle intrygujące. Stąd niezwykłe połączenia kwiatów ze słodyczami,
a zwłaszcza czekoladą, marcepanem. Wiodące kolory to róż, fiolet, brąz.

Małgorzata Świgoń/ Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)