Dżem brzoskwiniowy fot. Fotolia

Dżem brzoskwiniowy

Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany, gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć
/ 20.08.2013 16:04
Dżem brzoskwiniowy fot. Fotolia

Składniki na dżem brzoskwiniowy:

  • 1 kg dojrzałych, i nieuszkodzonych brzoskwiń
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1
  • 35 dag cukru
  • gałązka lawendy, może być suszona
  • laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:


  1. Brzoskwinie umyć, obrać, oddzielić pestki, odważyć 1 kg, pokroić na kawałki, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody, rozgotować.
  2. Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany, gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.
  3. Przestudzić, przetrzeć, wymieszać z Żelfixem, zagotować, dodać cukier, pokrojoną wanilię i trochę lawendy, gotować 2 min.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/05.08.2019 20:38
Najpierw wkladamy do sloikow i szczeknie zamknac a potem cukier i zelfix? Kto to w ohole pisze??