Tę wiosenną zieloną zupę przygotujesz tylko w 30 minut. Wszystkie sąsiadki pytają mnie o ten przepis

zielona zupa z soczewicy fot. Tę wiosenną zieloną zupę przygotujesz tylko w 30 minut/Adobe Stock, nblxer
Wiosenna zupa z zielonej soczewicy to pyszny i pożywny hit, który idealnie sprawdzi się na lunch czy nawet obiad. Jest prosta w przygotowaniu, bogata w wartości odżywcze i tania, jeśli chodzi o składniki i dodatki. Możesz podać ją na kilka ciekawych sposobów. Spróbuj tego przepisu i ciesz się pyszną domową zupą.
/ 06.03.2025 14:19
zielona zupa z soczewicy fot. Tę wiosenną zieloną zupę przygotujesz tylko w 30 minut/Adobe Stock, nblxer

Strączki to doskonały dodatek do potraw przez cały rok. Są łatwo dostępne, tanie i pełne wartości odżywczych. Zielona soczewica przede wszystkim jest cennym źródłem roślinnego białka i potrafi na długo zatrzymać uczucie sytości. Przygotowanie z niej zupy jest szybkie i natychmiast dostarcza nie tylko zdrowych kalorii, ale także witamin, minerałów i energii.

Prosty przepis na wiosenną zupę z zielonej soczewicy

Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujesz sporej ilości warzyw, ulubionych ziół i przypraw, a także oczywiście soczewicy. Co najlepsze - nie musisz wcześniej jej moczyć! Zmięknie i będzie idealna w trakcie gotowania.

Składniki:

  • szklanka surowej zielonej soczewicy,
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • łyżeczka kuminu (opcjonalnie, jeśli lubisz jego smak),
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeża natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Zieloną soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i odstaw na chwilę na sitku.
  2. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę oraz czosnek.
  4. Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki, a następnie wrzuć soczewicę. Smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  5. Zalej wszystko bulionem i dodaj przyprawy.
  6. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-35 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie.
  7. Na koniec dopraw do smaku i podawaj z posiekaną natką pietruszki.

zupa z zielonej soczewicy

fot. Zielona zupa z soczewicy: przepis/Adobe Stock, bbivirys

Z czym podać zupę z zielonej soczewicy?

Zupa z zielonej soczewicy idealnie smakuje w wersji klasycznej, ale możesz ją także przerobić na gęstą i aksamitną zupę-krem. Wówczas przed samym blendowaniem dodaj łyżkę śmietany i pamiętaj, aby nie wkładać blendera do bardzo gorącej zupy (ostrza mogą się stępić).

Najlepiej podać ją z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie będzie smakować także z pestkami dyni i słonecznika. Możesz także kupić w markecie mieszankę do sałatek i sypnąć sporą ilość do zupy już po jej przełożeniu na talerz.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić składniki, dodaj drobno posiekaną kiszoną lub młodą kapustę. Powstanie wtedy coś na kształt chłopskiego garnka. "Mleczny" wsad uzyskasz, dodając kleks kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego. Możesz także zaszaleć z mlekiem kokosowym - wówczas do zupy warto dodać także odrobinę curry.

Zobacz też inne pomysły na wiosenne zupy:

Te liście to prawdziwa bomba witaminowa. Sprawdź, jak zrobić zupę z jarmużu
Te liście to prawdziwa bomba witaminowa. Sprawdź, jak zrobić zupę z jarmużu
Zupa z jarmużu i oczywiście sam jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa - zawiera duże ilości witaminy K, C i A, a także żelazo, wapń i przeciwutleniacze. Jest niskokaloryczny, wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i wzmacnia kości. Dodanie go do codziennej diety to prosty na zadbanie o zdrowie.
Stary przepis z zeszytu babuni. Ta zupa z brukwi na gęsinie to jesienno-zimowy klasyk
Stary przepis z zeszytu babuni. Ta zupa z brukwi na gęsinie to jesienno-zimowy klasyk
Zupa z brukwi na gęsinie to nie tylko smaczne danie, ale również sposób na zachowanie odporności. Brukiew jest bogata w witaminę C i beta-karoten, które wspierają zdrowie. Z kolei gęsina dostarcza wysokiej jakości białka oraz zdrowych tłuszczów, pomagających zachować energię. Sprawdź ten pyszny przepis.
5 oryginalnych przepisów na zupę na przeziębienie z leczniczymi przyprawami
5 oryginalnych przepisów na zupę na przeziębienie z leczniczymi przyprawami
Zupa na przeziębienie powinna zawierać przyprawy o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym organizm w walce z chorobotwórczymi mikroorganizmami. Dlatego warto wzbogacić ją np. w tymianek, majeranek pieprz czy kurkumę. Przy bolącym gardle najlepsze będą zupy kremy, które nie podrażnią rozpulchnionej i zaognionej śluzówki. Warto zupę wzbogacić o porcję białka, dodając do niej jajko lub np. tofu, które pomogą regenerować organizm.
10 przepisów na keto zupę na każdą porę roku + rady, z jakich produktów korzystać, a jakich nie powinno być w keto zupach
10 przepisów na keto zupę na każdą porę roku + rady, z jakich produktów korzystać, a jakich nie powinno być w keto zupach
Zupa keto musi być niskowęglowodanowa i dostarczać sporą ilość tłuszczu. Nie można do niej dodać tradycyjnych „wypełniaczy”, czyli makaronu, ryżu czy ziemniaków. Mimo to, keto zupy są sycące, gdyż treści nadaje im mięso, jaja lub kiełbasa czy boczek. Zabielanie zupy odbywa się za pomocą śmietany, a nie zasmażki. To sprawia, że porcja takiej zupy zawiera mało węglowodanów i nie wytrąca ze stanu ketozy.
Te wiosenne obiady skradną twoje serce. Przygotuj pyszne sałatki i dania mięsne, postaw na makarony albo aromatyczne zupy
Te wiosenne obiady skradną twoje serce. Przygotuj pyszne sałatki i dania mięsne, postaw na makarony albo aromatyczne zupy
Wiosenny obiad powinien być lekki, ale także sycący. Postaw więc na klasyczne dania mięsne w orzeźwiającej odsłonie albo wybierz szybkie pomysły na dania z makaronem. Wiosną świetnie sprawdzą się także lekkie zupy-krem oraz sałatki. Do ich przygotowania wykorzystaj np. jadalne kwiaty i cytrusowe sosy.
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół
Bulion warzywny to podstawa wielu zup i sosów. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku warzyw, przypraw i dużej dozy cierpliwości - na wolnym ogniu powinien gotować się około 3 godzin. Tylko w ten sposób wydobędziesz cały aromat z warzyw i nie będziesz musiała wzmacniać smaku gotowymi kostkami.
Zupy dla cukrzyka wymagają pewnych modyfikacji. Jakie zupy dla cukrzyka są najzdrowsze? Oto 5 przepisów
Zupy dla cukrzyka wymagają pewnych modyfikacji. Jakie zupy dla cukrzyka są najzdrowsze? Oto 5 przepisów
Zupy dla cukrzyka to ważny element diety. Dostarczają błonnika, który pomaga obniżać poziom cukru we krwi i przyczynia się do dłuższego utrzymywania się uczucia sytości po posiłku. Są też bogate w witaminy i mikroelementy, a także dostarczają białka. Jednak szykując zupę dla cukrzyka warto tak dobierać składniki, aby niepotrzebnie nie podnosić indeksu glikemicznego posiłku lub wręcz go obniżać. Robi się to np. poprzez zwiększenie ilości białka w przepisie, dodając do niej mięso, ryby, jaja lub tofu, ale także poprzez zwiększenie porcji tłuszczu.
Pyszna zupa z pokrzywy – zdrowy i prawie darmowy, lekki posiłek na lato
Pyszna zupa z pokrzywy – zdrowy i prawie darmowy, lekki posiłek na lato
Zupa z pokrzywy to nieoczywisty pomysł na wykorzystanie tego pysznego zioła. W smaku przypomina nieco zupę szczawiową. Możesz zabielić ją śmietana albo zblendować na gładki krem. Świetnie smakuje z ugotowanymi jajkami, przygotowana na wędzonce i warzywnym bulionie. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę z pokrzywy.
Zupa z rzodkiewki. Wiosenny przepis, który skradnie twoje serce
Zupa z rzodkiewki. Wiosenny przepis, który skradnie twoje serce
Zupa z rzodkiewki to nietypowy pomysł na zupę krem - bazą przepisu oprócz samych rzodkiewek, są również ziemniaki, które łagodzą posmak rzodkiewki i idealnie go balansują. Zupa z rzodkiewki jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej smak warto wzbogacić dodatkiem śmietany oraz ziół. Serwuj na ciepło, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa to kresowe danie wigilijne, które obok barszczu i zupy grzybowej pojawiało się dawniej na wielu stołach. Bazą zupy migdałowej jest mleko.
Kremowa zupa z opieniek z dodatkiem mascarpone i tymianku
Kremowa zupa z opieniek z dodatkiem mascarpone i tymianku
Opieńki nie cieszą się popularnością, ale dobrze doprawiona zupa z opieniek smakuje lepiej, niż klasyczna grzybowa z podgrzybków czy borowików. Zblenduj ją na gładki krem, dopraw tymiankiem i serwuj z grzankami.
Tradycyjne łazanki. Idealne do zupy lub jako osobne danie
Tradycyjne łazanki. Idealne do zupy lub jako osobne danie
Łazanki to bardzo prosty makaron, który pasuje do każdej zupy. Do ich zrobienia wystarczą zaledwie 3 składniki: mąka, wrząca woda oraz odrobina soli.
Kwaśnica. Przepis na tradycyjną góralską zupę
Kwaśnica. Przepis na tradycyjną góralską zupę
Kwaśnicę podaje się z chlebem lub ziemniakami. Gotuję się ją zwykle na wędzonych żeberkach lub kiełbasie.
Grzanki do zupy lub sałatki. Prosty przepis, jak je zrobić
Grzanki do zupy lub sałatki. Prosty przepis, jak je zrobić
Grzanki to pokrojone i podsmażone pieczywo, które sprawdza się jako dodatek np. do zup krem. Sprawdź, jak szybko zrobić chrupiące grzanki.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Grochówka z boczkiem. Zobacz przepis na aromatyczną zupę grochową
Grochówka z boczkiem. Zobacz przepis na aromatyczną zupę grochową
Grochówka to wyjątkowo smaczna i sycąca zupa. Nasz przepis na zupę grochową na wędzonym boczku z pewnością podbije twoje podniebienie.

Redakcja poleca

REKLAMA