Strączki to doskonały dodatek do potraw przez cały rok. Są łatwo dostępne, tanie i pełne wartości odżywczych. Zielona soczewica przede wszystkim jest cennym źródłem roślinnego białka i potrafi na długo zatrzymać uczucie sytości. Przygotowanie z niej zupy jest szybkie i natychmiast dostarcza nie tylko zdrowych kalorii, ale także witamin, minerałów i energii.
Prosty przepis na wiosenną zupę z zielonej soczewicy
Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujesz sporej ilości warzyw, ulubionych ziół i przypraw, a także oczywiście soczewicy. Co najlepsze - nie musisz wcześniej jej moczyć! Zmięknie i będzie idealna w trakcie gotowania.
Składniki:
- szklanka surowej zielonej soczewicy,
- duża cebula
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
- łyżeczka kuminu (opcjonalnie, jeśli lubisz jego smak),
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeża natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Zieloną soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i odstaw na chwilę na sitku.
- Cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki, a następnie wrzuć soczewicę. Smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Zalej wszystko bulionem i dodaj przyprawy.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 30-35 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie.
- Na koniec dopraw do smaku i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
fot. Zielona zupa z soczewicy: przepis/Adobe Stock, bbivirys
Z czym podać zupę z zielonej soczewicy?
Zupa z zielonej soczewicy idealnie smakuje w wersji klasycznej, ale możesz ją także przerobić na gęstą i aksamitną zupę-krem. Wówczas przed samym blendowaniem dodaj łyżkę śmietany i pamiętaj, aby nie wkładać blendera do bardzo gorącej zupy (ostrza mogą się stępić).
Najlepiej podać ją z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie będzie smakować także z pestkami dyni i słonecznika. Możesz także kupić w markecie mieszankę do sałatek i sypnąć sporą ilość do zupy już po jej przełożeniu na talerz.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić składniki, dodaj drobno posiekaną kiszoną lub młodą kapustę. Powstanie wtedy coś na kształt chłopskiego garnka. "Mleczny" wsad uzyskasz, dodając kleks kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego. Możesz także zaszaleć z mlekiem kokosowym - wówczas do zupy warto dodać także odrobinę curry.
Zobacz też inne pomysły na wiosenne zupy:

Te liście to prawdziwa bomba witaminowa. Sprawdź, jak zrobić zupę z jarmużu

Stary przepis z zeszytu babuni. Ta zupa z brukwi na gęsinie to jesienno-zimowy klasyk

5 oryginalnych przepisów na zupę na przeziębienie z leczniczymi przyprawami

10 przepisów na keto zupę na każdą porę roku + rady, z jakich produktów korzystać, a jakich nie powinno być w keto zupach

Te wiosenne obiady skradną twoje serce. Przygotuj pyszne sałatki i dania mięsne, postaw na makarony albo aromatyczne zupy

Bulion warzywny jest świetną bazą do wielu zup, sosów i marynat. Oto prosty przepis na szybki i pyszny warzywny rosół

Zupy dla cukrzyka wymagają pewnych modyfikacji. Jakie zupy dla cukrzyka są najzdrowsze? Oto 5 przepisów

Pyszna zupa z pokrzywy – zdrowy i prawie darmowy, lekki posiłek na lato

Zupa z rzodkiewki. Wiosenny przepis, który skradnie twoje serce

Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę

Kremowa zupa z opieniek z dodatkiem mascarpone i tymianku

Tradycyjne łazanki. Idealne do zupy lub jako osobne danie

Kwaśnica. Przepis na tradycyjną góralską zupę

Grzanki do zupy lub sałatki. Prosty przepis, jak je zrobić

Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
