Racuchy drożdżowe to klasyczny przysmak, który wielu z nas kojarzy się z wizytami u babci, ciepłem rodzinnego stołu i zapachem smażonych placuszków unoszącym się w kuchni. To doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Jeśli chcesz odtworzyć smak dzieciństwa, wypróbuj ten sprawdzony przepis na puszyste i delikatne racuchy.
Spis treści:
- Klasyczne racuchy na maślance czy drożdżowe?
- Racuchy drożdżowe: przepis babci
- Przepis babci na racuchy drożdżowe z jabłkiem
Klasyczne racuchy na maślance czy drożdżowe?
Racuchy drożdżowe i te na maślance to dwie popularne wersje tego przysmaku, które różnią się nie tylko sposobem przygotowania, ale również konsystencją i smakiem.
Klasyczne racuchy na maślance są szybsze w przygotowaniu, ponieważ nie potrzebują czasu na wyrastanie. Zamiast drożdży używa się zwykle sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia - dzięki temu są bardziej zbite w środku i mają delikatnie kwaskowy posmak.
Z kolei racuchy drożdżowe są bardziej puszyste i lekkie dzięki fermentacji drożdżowej. Ciasto, które wyrasta sprawia, że racuszki mają delikatną strukturę.
Jeśli chcesz, aby racuchy były jeszcze bardziej puszyste, dodaj do ciasta łyżkę śmietany. Możesz też śmiało eksperymentować z dodatkami - świetnie sprawdzą się nie tylko jabłka, ale także rodzynki, cynamon czy starta skórka cytrynowa.
Racuchy najlepiej smakują świeżo usmażone, ale jeśli zostaną na później, podgrzej je w piekarniku przez kilka minut - wystarczy 150 stopni.
Przepis babci na racuchy drożdżowe
Babcine racuchy drożdżowe są proste w przygotowaniu i zawierają tylko niedrogie, łatwo dostępne składniki. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie, lunch do pracy czy szkoły, a także jako słodki podwieczorek lub kolacja. Z podanego przepisu zrobisz ok. 15 placuszków.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- łyżka roztopionego, wystudzonego masła,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj ciepłe, ale nie gorące mleko, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
- Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawi się pianka.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier zwykły i wanilinowy, szczyptę soli oraz jajka.
- Wlej zaczyn drożdżowy i roztopione masło.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 5 minut, aż stanie się jednolite i elastyczne.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i kładź na gorący olej.
- Smaż na złoty kolor z obu stron, po około 2–3 minuty.
- Po usmażeniu przełóż racuchy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
fot. Przepis babci na racuchy drożdżowe/Adobe Stock, elenarui
Przepis babci na racuchy drożdżowe z jabłkiem
Racuchy z jabłkami to prawdziwy klasyk! Przepis na nie jest praktycznie identyczny, jak poprzedni. Wystarczy dodać pokrojone jabłka (ze skórką lub bez) i nie musisz zmieniać żadnych proporcji. Takie racuchy to smak dzieciństwa, szczególnie podane z cukrem pudrem i domową konfiturą.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- łyżka roztopionego masła,
- 2 średnie jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- W tym czasie umyj i pokrój jabłka w średniej wielkości kostkę. Nie musisz obierać jabłek, jeśli nie chcesz.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, oba cukry, sól i jajka. Wlej zaczyn drożdżowy oraz roztopione masło.
- Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
- Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu delikatnie wmieszaj do ciasta pokrojone jabłka i cynamon.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
fot. Racuchy drożdżowe z jabłkami przepis babci/Adobe Stock, Olga Romankova
Zobacz też inne pomysły na babcine słodkości:

Z tym składnikiem pączki to prawdziwa rewolucja. Te słodkie kuleczki smakują o niebo lepiej niż ze sklepu

Kaloryczność chałki różni się w zależności od producenta. Wiesz, ile kcal dostarcza chałka, a ile jedna jej kromka?

Oponki siostry Anastazji na dwa sposoby. Oto pyszne przepisy na oponki serowe i drożdżowe według przepisu siostry Anastazji

Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji

Domowy, babciny sposób na pyszne ciasto "jajko sadzone". Idealny deser jest szybki w przygotowaniu i na pewno go pokochasz

Miękkie, puszyste i aksamitne: oto najlepsze pączki jogurtowe bez drożdży

Buchty, pampuchy, kluski... przepis na pyszne pączki na parze

Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego

Nie lubisz pilnować przetworów? Mamy dla ciebie przepis na powidła ze śliwek bez mieszania

Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
