Zapiekanki to jedne z tych dań, które łączą w sobie prostotę, smak i wygodę. Są sycące, łatwe do przygotowania i pozwalają na eksperymentowanie z ulubionymi składnikami. Można je zrobić na bazie makaronu, ziemniaków czy warzyw, dodając mięso, sery i aromatyczne przyprawy. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i szybki posiłek dla zapracowanych.
Spis treści:
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem
- Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem
- Warzywna zapiekanka z cukinią i pomidorami
Najlepsza zapiekanka na obiad: z kurczakiem i serem
Klasyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem to zawsze dobry pomysł na obiad. Soczysty kurczak, kremowy sos i roztopiony ser tworzą idealne połączenie smaków. Świetnie sprawdzi się także na nieco większą kolację albo lunch do pracy czy szkoły.
Składniki:
- 300 g makaronu (np. penne),
- 2 filety z kurczaka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 150 g sera żółtego + garść do posypania,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w kostkę lub piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę średniej wielkości.
- Dopraw, wymieszaj i podsmaż na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
- Wymieszaj ugotowany makaron z kurczakiem. W miseczce połącz śmietanką i starty ser.
- Kurczaka z warzywami i makaronem przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej śmietanką.
- Posyp jeszcze z wierzchu niewielką ilością sera.
- Wstaw do piekarnika (180 stopni) na 20-30 minut. Ser musi się dobrze zarumienić.
fot. Najlepsza zapiekanka na obiad: z kurczakiem i serem/Adobe Stock, dolphy_tv
Najlepsza zapiekanka na obiad: z ziemniakami i boczkiem
Ta zapiekanka to pomysł na naprawdę sycące danie. Sprawdzi się przede wszystkim w chłodne oraz wymagające dni, kiedy potrzebujesz dużej ilości kalorii. Jeśli nie wiesz, co zrobić na kolację, ten przepis to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 200 g boczku wędzonego,
- 200 ml śmietanki 18%,
- 150 g sera żółtego,
- średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Wskazówka: aby mieć pewność, że się upieką, możesz je krótko podgotować (ok. 10 minut), wystudzić, a dopiero potem pokroić.
- Boczek, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni. Zacznij od boczku, aby wytopić z niego tłuszcz, dzięki temu nie będziesz musiała już go dodawać.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, boczek i starty ser.
- Polej całość śmietanką wymieszaną z przyprawami. Wstaw do piekarnika (180 stopni) i piecz przez ok. 40 minut.
fot. Najlepsza zapiekanka na obiad: z ziemniakami i boczkiem/Adobe Stock, Daniel Reiter/Wirestock Creators
Najlepsza zapiekanka na obiad: z cukinią i pomidorami
Ta zapiekanka to wariacja na temat ratatouille i tak właśnie możesz ją przygotować, układając poszczególne warstwy po kolei. Możesz także zrobić to jak w klasycznej zapiekance i wymieszać wszystkie składniki. Wybór należy do ciebie. To pyszna i lekka warzywna propozycja na szybką kolację.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 3 pomidory,
- czerwona lub żółta papryka,
- 100 g sera feta,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, osusz i pokrój w plastry (paprykę możesz w cienkie paski).
- W naczyniu układaj naprzemiennie cukinię, pomidory i paprykę.
- Całość polej passatą, dodaj przyprawy i pokruszoną fetę.
- Tak przygotowane naczynie wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. pół godziny
fot. Najlepsza zapiekanka na obiad: z cukinią i pomidorami/Adobe Stock, Olha Afanasieva
Sprawdź też inne pomysły na zapiekanki: