Robert Sowa poleca: Polędwica wołowa na sałatce z kiełków

Przysmak z Dalekiego Wschodu, wyrafinowany jak wiele tamtejszych dań. Wymaga trochę zachodu, ale za to… jaki efekt!
/ 06.08.2012 06:53

Przepis na 4 porcje:

  • 50 dag polędwicy wołowej

Marynata:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki sambal oelek
  • 1/2 łyżki czosnku
  • 1/2 łyżki chili
  • 1/2 łyżki imbiru
  • szczypta pieprzu japońskiego
  • cytryna

Dodatkowo:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 20 dag kolorowych papryk
  • obrana i pokrojona w paski mała marchew
  • 1/4 obranego i pokrojonego w paski selera
  • 2 pokrojone w piórka cebule

Do smażenia mięsa:

  • świeży czosnek
  • czuszka
  • 50 ml sosu sojowego

Sałatka:

  • 20 dag mieszanki świeżych kiełków
  • 10 dag kapusty pak choi
  • 100 ml sosu winegret
  • 100 ml sosu sojowego

Do podania:

  • łyżka ziaren sezamu
  • 4 łyżki sosu miodowo-sojowego
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)