Kula pełen cudów
Cataplana to miedziany garnek z pokrywą w tym samym kształcie. Na czas gotowania obie części spinane są specjalnymi klamrami, aby zachować absolutną szczelność i wytworzyć wewnątrz właściwe ciśnienie. Wszystko przypomina wielką kulę. Dzięki specyficznym warunkom panującym w garnku wszystkie składniki zachowują wyjątkowy smak, który nie ucieka z garnka podczas gotowania. Gotowe danie jest także znacznie zdrowsze, ponieważ do jego powstania używa się znacznie mniej tłuszczu, a potrawa syci się naturalną soczystością wszystkich składników zamkniętych w garnku. Jest to wynalazek portugalski sprzed ponad trzystu lat, jak niektórzy twierdzą stanowi prototyp współczesnego szybkowaru. W Polsce cataplanę zastąpić można ciężką, żeliwną patelnią z taką samą pokrywą, aby wytrzymała napór pary i zamknęła wewnątrz wszystkie smaki i aromaty.
Polecamy: Przekąski portugalskie
Swobodna kompozycja
W cataplanach składniki miesza się spontanicznie i twórczo, czyli zgodnie z portugalskim duchem kulinarnym. Mogą się w niej znaleźć ryby, owoce morza, różne rodzaje mięsa, drób, a także najrozmaitsze rodzaje warzyw. Jeśli jakieś połączenie wyda się interesujące gospodyni, realizuje je w cataplanie i nie przejmuje się, czy wypada i czy jest to zgodne z tradycją. Tradycją jest bowiem komponowanie według indywidualnego uznania. Oczywiście istnieją pewne przepisy, do najbardziej popularnych należy na przykład ameijoas na cataplana, w którym o smaku decydują skorupiaki, kiełbasa, szynka i sos pomidorowy. Na co dzień jednak cataplany są mniej rygorystyczne w recepturach i stanowią po prostu wariację na temat warzyw i dodatków mięsnych oraz rybnych.
Zobacz także: Piri-piri - pikantny dodatek