Sałatka kartoflana.

W niemieckim warzywniaku

Wbrew pozorom niemieckie menu warzywne nie ogranicza się wyłącznie do ziemniaków, choć bez wątpienia stanowią one podstawę wielu dań.
/ 29.09.2010 12:14
Sałatka kartoflana.

Sałatka kartoflana

Skoro o ziemniakach mowa, to warto pamiętać, że niemieckie gospodynie potrafią je przygotować na wiele różnych sposobów. Podobno do jedzenia ziemniaczanych bulw namówił Niemców jeden z cesarzy, wmawiając im, iż warzywo jest tak cenne, iż wymaga specjalnej ochrony. Zaczęło się od drobnych kradzieży z pańskich pól, a skończyło na królewskim traktowaniu. Dziś najczęściej spożywa się je w formie pieczonej lub jako ważny składnik klusek podawanych do mięsa, popularne są także placki ziemniaczane (Reibekuchen). Największą karierę w kraju i zagranicą robi jednak sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat), mająca tak wiele odmian, jak wiele osób ja przyrządza. Ta najbardziej klasyczna wcale nie potrzebuje jajek na twardo i ogórków, jak wydaje się wielu Polakom, lecz - poza ziemniakami, rzecz jasna - trochę cebuli, bulionu, oliwy, octu winnego i przypraw, często także odrobinę musztardy dla zaostrzenia smaku. Są to raczej dobrze przyprawione ziemniaki niż pełna składników sałatka. Dobre na ciepło i zimno, najczęściej dodawane do mięs.

Kapusta nie tylko dla ubogich

Niektórzy Niemcy wykreślają kapustę ze swojego menu, kojarząc ją z ciężkimi czasami po wojnie, na szczęście w wielu kuchniach wciąż zajmuje ona poczesne miejsce. Czerwoną odmianę bardzo często przyrządza się z jabłkami. Do wielu dań dodaje się też kapustę kiszoną (Sauerkraut), pasuje ona świetnie do mięs pieczystych i golonki. W Bawarii zjeść można białą kapustę duszoną z winem, boczkiem i kminkiem, w kuchni frankońskiej towarzyszy ona miejscowej specjalności, czyli wieprzowej kiełbasie z białym pieprzem i gałką muszkatołową. Często dodaje się ją także do słynnych dań jednogarnkowych (Eintopf), gdzie spotyka się z innymi warzywami i mięsem.

Polecamy: Jak się jada w Niemczech?

Strączki i korzenie

W gęstych zupach często pojawia się też fasola, groszek i soczewica, chętnie łączone z boczkiem lub jakąś intensywną kiełbasą, która dodaje charakterystycznego smaku bardzo wielu niemieckim potrawom. Nie brak też marchwi, kalafiora i jarmużu, który choć ma związki z kapustą, przyrządzany bywa raczej jak szpinak. Swój czas mają też szparagi, w okresie wiosennym niezwykle chętnie jadane z masłem i szynką. Jabłka w niemieckiej kuchni pojawiają się pod różnymi postaciami, nie tylko w słodkich szarlotkach i deserach. Na przykład w formie musu często towarzyszą pieczonym mięsom.

Zobacz także: Jakie są niemieckie wina?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)