Wiśnie w Czarnym Lesie
Nie ma pewności, jakie były początki tego pysznego tortu, do jego autorstwa przyznawało się bowiem wielu mistrzów, a nawet różne kraje i regiony. Mieszkańcy Szwarzwaldu utrzymują, że w ich regionie rosną najlepsze wiśnie, więc ciasto z wiśniami musiało powstać właśnie u nich. Nadali mu szwarcwaldzką nazwę (Szwarzwälder Kirschtorte) i ogłosili jednym ze swych flagowych okrętów kulinarnych. Pierwotnie był to deser, w którym wiśniom towarzyszyła bita śmietana i wiśniówka (Kirchwasser). Z czasem cukiernicy odkryli, że ten zestaw świetnie współgra z ciemnym, czekoladowym biszkoptem. I tak zaczęła się historia tortu szwarcwaldzkiego, który można przetłumaczyć jako tort czarnoleski bądź tort z czarnego lasu. Popularność ciasta sprawiła, że co roku w odbywa się festiwal jemu poświęcony, podczas którego profesjonaliści i amatorzy starają się stworzyć prawdziwe arcydzieło smaku, udowadniając, że tort szwarcwaldzki to naprawdę numer jeden wśród niemieckich tortów.
Polecamy: Jak się jada w Niemczech?
Smak na trzech piętrach
Istnieje wiele wariacji na temat sennego tortu, jednak stałe składniki są niezmienne. Należy upiec ciasto biszkoptowego z dodatkiem gorzkiej czekolady, co sprawia, że gotowy tort zyskuje interesujący, nieco charakterny smak. Gotowe blaty biszkoptowe nasącza się wiśniówką, dzięki czemu są wilgotne i aromatyczne. Wiśnie należy ugotować w syropie, a śmietanę ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. A potem to już nawet nie praca cukiernicza, ale najprawdziwsza radość. Na pierwszy blat biszkoptowy nakładamy część osączonych wiśni i bitej śmietany, nakładamy drugi blat i powtarzamy nakładanie wiśni i śmietany. Na trzeci, najwyższym blacie znajdzie się reszta kremu śmietanowego i wiśnie do dekoracji. Efekt? Każdym chciałby się znaleźć w takim czarnym lesie.
Zobacz także: Jakie są niemieckie wina?