Urok jednego garnka
Ulubionym daniem Niemców jest Eintopf, co można przetłumaczyć jako danie jednogarnkowe. Aby zastąpiło cały obiad, musi być naprawdę gęste i pełne pożywnych składników. Najczęściej pojawiają się w nim ziemniaki, kasze, ryż, smakowite kąski mięsne oraz warzywa. Ponieważ potrawa ta nie absorbuje zbyt wiele uwagi podczas przygotowywania, stanowi doskonałą alternatywę dla pracochłonnych obiadów wielodaniowych. Niemieckie gospodynie doceniają jej zalety, często stawiając ją na swoich stołach, a receptura za każdym razem jest nieco inna, zależna od tego, jakie składniki są akurat pod ręką. W zależności od upodobań danie może przypominać solidną potrawkę lub zawiesistą zupę.
Polecamy: Jak się jada w Niemczech?
Zupa w wielu odsłonach
Klasyczne zupy jedzone są w Niemczech często, jednak nie wydają się one Niemcom tak ważne jak dania główne, stąd nie przywiązują oni zbyt wiele uwagi do poszerzania zupowego menu. Najbardziej lubiane są kartoflanki i rozmaite buliony z kluseczkami, przy czym i tutaj nie brak pomysłowości. Kartoflanka bywa podawana w formie gęstego musu z majerankiem i kiełbasą, a w bulionie mogą się znaleźć na przykład klopsiki z wątróbki. Jest też kilka zup, których sława wyszła poza granice regionów, a nawet kraju. Smakosze powinni spróbować hamburskiej zupy z węgorza, w której znajdują się również jabłka, gruszki i suszone śliwki, co nadaje zupie niespotykany smak. Z kolei w berlińskiej zupie rybnej poza rybami i warzywami jest też mleko i chrzan i jak nietrudno się domyślić, ma ona też niepowtarzalny smak. Miłośnicy piwa powinni spróbować bawarskiej zupy piwnej z chlebem, a wielbicielom wędlin może zasmakować zupa z soczewicy podawana z kiełbaskami. Im bliżej francuskiej granicy, tym większe prawdopodobieństwo spróbowania zupy z czerwonej cebuli oraz różnych odmian zupy serowej.
Zobacz także: Jakie są niemieckie wina?