Prałzioki przygotowuje sie z mąki.

Czemu Czesi kochają knedliki?

To absolutny numer jeden w czeskiej karcie dań. Bez nich po prostu nie byłoby kuchni naszych sąsiadów. Warto poznać prawdziwe czeskie knedliki nieco lepiej.
/ 07.10.2010 10:48
Prałzioki przygotowuje sie z mąki.

Chwała bohaterom

Niewiele potraw może poszczycić się własną wystawą w muzeum, a knedlikom właśnie niedawno udała się ta sztuka. W Czechach zorganizowano ekspozycję, podczas której można było poznać historię, obejrzeć tradycyjne naczynia i poczytać rozmaite przepisy dotyczące knedli. Przy okazji można się też było dowiedzieć, że pewien czeski pisarz porównywał je do kobiecego ciała, w Karlowych Varach obchodzony jest dzień knedla, a wedle legendy dawno temu odważna Niemka obroniła miasto, rzucając knedlami w atakujące wojska. I tu zaczyna się odwieczny problem, kto tak naprawdę był “wynalazcą” knedla, bo chociaż knedliki uważane są za danie absolutnie czeskie, to prawo do nich roszczą sobie również Niemcy. Tęgie głowy o tym dyskutowały i wciąż nie ma pewności. Nam pozostaje się cieszyć, że mimo historycznych zawirowań knedliki przetrwały i cieszą podniebienia.

Chlebowe i ziemniaczane

Knedlik knedlikowi nierówny, przygotowuje się je bowiem na wiele różnych sposobów. Najbardziej popularne są knedliky houskové, czyli bułczane. Z ciasta drożdżowego formuje się walec, który następnie gotuje się w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroi na plastry i podaje do dań mięsnych z sosem, ponieważ puchata struktura ciasta knedlowego ułatwia jedzenie sosu. Niewykorzystane knedliki Czesi często kroją na kawałki i wrzucają na patelnię wraz z jajkami, tworząc popularne danie śniadaniowe. Knedliky bramborové również powstają w wyniku gotowania ciasta w wodzie, ale w ich składzie nie ma drożdży, lecz ziemniaki i odrobina kaszy manny. Są cięższe i bardziej treściwe, a ich przeznaczeniem także są dania z mięsami w sosie. Jeszcze solidniejsze są knedliki ze słoniną. Inny charakter mają natomiast knedle nadziewane owocami, przypominając potrawę znaną również z naszych stołów. Jednak w Polsce knedle, na przykład ze śliwkami, stanowią samodzielne drugie danie, tymczasem w Czechach najczęściej pełnią rolę bardzo treściwego deseru. Ciasto na knedliki można już gotowe kupić w bardzo wielu czeskich sklepach, jednak mnóstwo miejscowych gospodyń uważa to rozwiązanie za niehonorowe i sama przygotowuje ciasto na tę narodową potrawę.

Zobacz też: Co to są czeskie buchty?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/16.11.2011 11:13
o tej legendzie to nie słyszałam, ale zabawne :). ciekawy artykuł o czeskich knedlikach.