A dobry kotlet mielony trzeba jeszcze umieć usmażyć. I o tym opowiemy w tym artykule.
Po pierwsze
Kiedy już kotlety są uformowane, zastanów się, zanim zaczniesz je obtaczać w bułce tartej lub mące. Obie wchłaniają bardzo dużo tłuszczu, a przecież kotlety smakują dobrze również bez panierki. Możesz też alternatywnie użyć siekanych orzechów lub siemienia lnianego.
Po drugie
Jeśli jednak wolisz bułkę tartą, obtocz w niej mielone kotlety i nie używaj jajek. Kotlety są wilgotne i bułka dobrze do nich przylgnie.
Po trzecie
Wlej olej rzepakowy na patelnię i porządnie go rozgrzej. Natomiast, gdy włożysz już mielone, nie smaż ich na zbyt dużym ogniu – bułka tarta szybko się przypali, a środek będzie surowy.
Po czwarte
Nie przykrywaj kotletów mielonych pokrywką – będą co prawda smaczne, ale nie smażone, a duszone.
Po piąte
Jeśli nie użyjesz panierki, zawsze możesz z kotletów mielonych zrobić nieco większe pulpety – wystarczy dodać sos pomidorowy. Wówczas mięso dusimy.
Zobacz także: Kotlety mielone z grzybów