Ale bez względu na rodzaj konfitury, dobrze jest wiedzieć, że:
Zasada 1
Do konfitur należy wybierać owoce bardzo dojrzałe i zawierające jak najwięcej naturalnej słodyczy.
Zasada 2
Naczynia do gotowania konfitur powinny mieć grube, nieprzywierające dno.
Zasad 3
Konfitury gotujemy zawsze na wolnym ogniu
Polecamy: Jak wykorzystać wiśnie?
Zasada 4
Jeśli chcemy, aby konfitura była mniej kwaśna, dodajmy trochę sody oczyszonej.
Zasada 5
Jeśli konfitura jest wieloskładnikowa i dodajesz do niej różnego rodzaju przyprawy lub skórki cytrusów, dobrze jest odstawić całość zmieszanych składników na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły
Zasada 6
Jeśli podczas gotowania konfitur pojawi się piana, należy ją zebrać, ale nie trzeba wyrzucać. Schłodzona piana np. z konfitur wiśniowych jest doskonałym dodatkiem do lodów.
Zobacz także: Przetwory z truskawek