Jak przygotować konfitury owocowe?

Domowe konfitury, najlepszy sposób na osłodzenie zimowych wieczorów.
Jak długo robi się konfitury owocowe? Niektóre są gotowe w 10 minut, inne gotuje się wielokrotnie w ciągu trzech dni. Wszystko zależy od metody i rodzaju owoców z jakich chcemy przygotować konfitury.
/ 04.07.2010 14:18
Domowe konfitury, najlepszy sposób na osłodzenie zimowych wieczorów.

Ale bez względu na rodzaj konfitury, dobrze jest wiedzieć, że:

Zasada 1

Do konfitur należy wybierać owoce bardzo dojrzałe i zawierające jak najwięcej naturalnej słodyczy.

Zasada 2

Naczynia do gotowania konfitur powinny mieć grube, nieprzywierające dno.

Zasad 3

Konfitury gotujemy zawsze na wolnym ogniu

Polecamy: Jak wykorzystać wiśnie?

Zasada 4

Jeśli chcemy, aby konfitura była mniej kwaśna, dodajmy trochę sody oczyszonej.

Zasada 5

Jeśli konfitura jest wieloskładnikowa i dodajesz do niej różnego rodzaju przyprawy lub skórki cytrusów, dobrze jest odstawić całość zmieszanych składników na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły

Zasada 6

Jeśli podczas gotowania konfitur pojawi się piana, należy ją zebrać, ale nie trzeba wyrzucać. Schłodzona piana np. z konfitur wiśniowych jest doskonałym dodatkiem do lodów.

Zobacz także: Przetwory z truskawek

Redakcja poleca

REKLAMA