Owoce można śmiało traktować, jako podstawowy składnik wielu mięsnych dań – świetnie pasują do kurczaka na słodko, wątróbek, delikatnej wieprzowiny, a nawet mięsa wołowego i ryb. Szczególnie szerokie zastosowanie mają jabłka, ananasy, gruszki czy śliwki, nieźle też wypadają brzoskwinie, kiwi i pomarańcze, no i oczywiście żurawina do spółki z rodzynkami.
Owoce i mięso to nie tylko egzotyczna tradycja (choć trzeba przyznać, że większość egzotycznych owoców świetnie smakuje po zgrillowaniu lub usmażeniu) – kuchnia staropolska od dawna łączyła takie smaki jak śliwka z wieprzowiną, jabłka z dzikim drobiem, ale też dzięki kulinarnym zdobyczom na rubieżach wschodnich, do polskiej kuchni dość szybko weszły daktyle.
Polecamy: Jak kroić ananasa?
Kurczak, Indyk – będą dobrze smakować z każdym kwaśnym lub słodkim owocem. Ananas, rodzynki, gruszki, banany oraz wszelkie owocowe chutneye, czy sosy owocowe tj. jeżynowy, żurawinowy, wiśniowy - to świetne towarzystwo dla tego rodzaju drobiu
Tłusty lub dziki drób – w zestawie z jabłkami, gruszkami, pomarańczami dadzą niezły efekt
Wieprzowina – śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki, wszelakie orzechy: świetnie się sprawdzą
Wołowina – kiwi, granaty, rodzynki, figi, jarzębina – będą stanowić ciekawy kontrapunkt dla smaku wołowego mięsa
Wątróbki – można je podawać z jabłkami, pomarańczami, malinami lub truskawkami
Krewetki – świetne w zestawie z ananasem lub papają
Łosoś – z kiwi, agrestem bądź żurawiną nikogo nie zdziwi
Kandyzowanie
Na patelni można też kandyzować owoce – wystarczy zrobić z cukru i odrobiny wody (8 łyżek na szklankę cukru) gęsty syrop, a następnie wrzucić do niego np. wiśnie, truskawki, ananas, kiwi (w kawałkach) lub maliny – wyłączyć ogień pod syropem i wstrząsnąć patelnią, żeby cukier oblepił owoce. Całą zawartość przelewamy na metalowy ruszt, podkładając coś pod spód. Czekamy aż syrop zastygnie na owocach. Potem wystarczy już tylko obtoczyć owoce w cukrze pudrze (może być na drugi dzień) i gotowe.
Polecamy: Kilka sposobów na nadziewanego kurczaka