Jak uprażyć orzechy?

Uwielbiam chodzić po krakowskim rynku, gdy stoją tam stragany. Można wówczas dostać prażone, świeżutkie i ciepłe orzechy, w miodowej lub karmelowej otoczce. Czasami, gdy szczególnie za nimi zatęsknię, stawiam sobie krakowski rynek we własnej kuchni.
/ 04.07.2010 23:06

Prażymy orzechy

Wystarczy wrzucić na porządnie rozgrzaną patelnię (bez dodawania tłuszczu) garść dowolnych orzechów – włoskich, laskowych bądź migdałów. Poczekać aż się uprażą (po kuchni rozejdzie się przyjemny, orzechowy zapach). Następnie wlać 2-3 łyżki miodu i poczekać, aż nieco odparuje i zgęstnieje. Tak przygotowane orzechy wykładamy na talerz solidnie wysmarowany masłem – inaczej po wystygnięciu, nie oderwiemy ich od dna.

Zobacz także: Orzechy włoskie – ważny składnik diety

Nie jemy orzechów prosto z patelni, chyba że chcemy wylądować na pogotowiu z poparzeniem jamy ustnej. Jemy je dopiero po przestudzeniu, gdy orzechy są lekko ciepłe – smakują najlepiej. Można je wówczas również lekko posolić.

Prażone orzechy można wykorzystać jako solową przekąską, dodatek do ostrych serów (np. włoskie orzechy z kozimi serami i gruszką) oraz posypkę do sałatek.

Jeśli prażymy orzechy o mało wyrazistym smaku – np. nerkowca lub blanszowane migdały, można do miodu dodać też trochę ziaren sezamu, albo soli i pieprzu, bądź troszkę chilli.

Jeśli robimy prażone orzechy w karmelu - najpierw zróbmy karmel i polejmy nimi orzechy, gdy są jeszcze na patelni.

Polecamy: Jak zrobić keks?

Redakcja poleca

REKLAMA