Jak zrobić karmel? - prosty sposób
Masz ochotę na coś wyjątkowo słodkiego? A może szukasz pysznego dodatku do owocowej potrawy? Dowiedz się, jak zrobić karmel!

- Dorota Dardzińska
Opublikowano: 04.07.2010, 23:08
Reklama
Uwielbiasz łakocie? Dowiedz się, jak zrobić karmel! Nie ma nic słodszego! Przedstawiamy szybki i prosty sposób na przygotowanie tego wyśmienitego ciemnobrązowego smakołyku, który wykorzystywany jest między innymi do kremów bądź polewania owocowych szaszłyków.
Reklama
Sposób przygotowania:
- Wsyp na patelnię szklankę lub nawet 1,5 szklanki cukru.
- Dodaj 8 łyżek wody.
- Pomieszaj (w trakcie karmelizowania się cukru, nie mieszamy płynu).
- Gdy płyn się zezłoci, należy - trzymając patelnie poziomo - lekką nią zamieszać, tak by brąz karmelu się wyrównał (nie używamy do tego łyżki, tylko samej patelni).
Gorący karmel wyjątkowo paskudnie parzy, więc nie wkładaj do niego palców, by spróbować czy jest dość słodki. Nie próbuj nawet łyżeczką, gdy jest gorący. I uważaj bardzo przy potrząsaniu patelnią – naprawdę zaboli, gdy wylejesz sobie nawet kroplę karmelu na gołą stopę lub rękę. - Gdy karmel się zezłoci i troszkę ostygnie, polewamy nim owoce, lub używamy do innych przepisów.
- Zostawiony na patelni może się skrystalizować i zastygnąć na landrynkę. Jeśli się tak zdarzy – dodaj łyżkę wody i podgrzej raz jeszcze.
Reklama
Polecamy:
Ciasta na zimno
Smażenie w głębokim tłuszczu
1 z 4

Jak zrobić karmel?
Karmel wspaniale pachnie, smakuje i wygląda.
2 z 4

Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu - etap 3
3 z 4

Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu - etap 2
4 z 4

Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu - etap 1
Reklama
Reklama
Reklama