Uwielbiasz łakocie? Dowiedz się, jak zrobić karmel! Nie ma nic słodszego! Przedstawiamy szybki i prosty sposób na przygotowanie tego wyśmienitego ciemnobrązowego smakołyku, który wykorzystywany jest między innymi do kremów bądź polewania owocowych szaszłyków.
Sposób przygotowania:
- Wsyp na patelnię szklankę lub nawet 1,5 szklanki cukru.
- Dodaj 8 łyżek wody.
- Pomieszaj (w trakcie karmelizowania się cukru, nie mieszamy płynu).
-
Gdy płyn się zezłoci, należy - trzymając patelnie poziomo - lekką nią zamieszać, tak by brąz karmelu się wyrównał (nie używamy do tego łyżki, tylko samej patelni).
Gorący karmel wyjątkowo paskudnie parzy, więc nie wkładaj do niego palców, by spróbować czy jest dość słodki. Nie próbuj nawet łyżeczką, gdy jest gorący. I uważaj bardzo przy potrząsaniu patelnią – naprawdę zaboli, gdy wylejesz sobie nawet kroplę karmelu na gołą stopę lub rękę.
- Gdy karmel się zezłoci i troszkę ostygnie, polewamy nim owoce, lub używamy do innych przepisów.
- Zostawiony na patelni może się skrystalizować i zastygnąć na landrynkę. Jeśli się tak zdarzy – dodaj łyżkę wody i podgrzej raz jeszcze.
Polecamy:
Ciasta na zimno
Smażenie w głębokim tłuszczu
1
z
4
Jak zrobić karmel?
Karmel wspaniale pachnie, smakuje i wygląda.
2
z
4
Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu - etap 3
3
z
4
Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu - etap 2
4
z
4
Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu - etap 1